Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство

0
Този мандат вече е дискредитиран, но аз съм длъжен да го връча, заяви държавният глава
Този мандат вече е дискредитиран, но аз съм длъжен да го връча, заяви държавният глава

Академик Николай Денков получи папката от президента

Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател на „Продължаваме промяната – Демократична България“ акад. Николай Денков.

"Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня Българската държава. Тук искам да заявя, че точно заради това, че е нецелесъобразно от моя страна да ви връча мандат след изтеклите записи и да поверя съдбините на България на лидерите на вашата партия, след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания заради торпилирането на българския суверенитет", каза държавният глава.

Радев посочи, че позицията му се дължи на няколко неща – „наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство на изборите чрез овладяване на МВР и дискредитиране на лидерите на европейски институции и името на България“.

"Аз съм призван да браня Конституцията и по силата на тази Конституция аз съм длъжен да връча този проучвателен мандат. Неговото оползотворяване е ваше конституционно право, но в името на запазването на остатъците от нормалност и доверие в политическата система, за съхраняване на вашето достойнство и политическа перспектива, и за съхраняване на имиджа на България пред нашите европейски партньори, ви призовавам да преосмислите изцяло целесъобразността от този мандат, който, според мен, вече е дискредитиран", добави държавният глава.

Конституцията гласи, че ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, в седемдневен срок, президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари