Румен Радев: Службите да работят така, че да не останат неразкрити кутии на Пандора

0
Малките и средни предприятия просто бяха „хвърлени“ на енергийната борса, без подготовка
Малките и средни предприятия просто бяха „хвърлени“ на енергийната борса, без подготовка Снимка: БГНЕС

Президентът отговори на Лозан Панов: Аз съм човек на дълга, претенциите, че са герои, оставям на други

Аз съм човек на дълга, в кампанията да бъдат водещи идеите, а не компроматите. Всеки да има възможност да изяви себе си. Да се представи кой е, за какво се бори и как ще се бори. Да се изяви на сцената“, каза днес президентът Румен Радев в Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Моят дебат е с българските граждани. Водя го през целия този мандат и винаги съм бил на тяхна страна. Интересен ми е дебатът с всички кандидат-президенти, защото те са български граждани“, подчерта държавният глава.

Той коментира и очакването днес да излезе и второто име на българския политик от кутията на Пандора.

Моите очаквания са българските служби, правоохранителни органи да работят така, че възстановяването на справедливостта в България да минава през това, че българските граждани да научават от тях, а не от чужбина за нарушаването на закона. И очаквам така да работят, че в България да не останат неразкрити кутии на Пандора“, смята президентът. „Вие видяхте ли тази сутрин енергийната карта на Европа, това е световен и остър европейски проблем, цените са скандални, отиват над 300 евро на мегават часа, вижте цените в България, 187 евро на мегават часа. Заедно с Полша и Румъния ние сме в най-ниския сегмент на цените“, така държавният глава коментира енергийната и газовата криза.

Според него тази криза ще продължава. Това е световна тенденция.

„Този въпрос трябваше да задавате през изминалите 12 години. Какво направиха предишните управляващи за да решат в перспектива тази очертала се криза в енергетиката. А не с безхаберие да нокаутират тази система и да я оплитат в схеми“, допълни Радев.

Той поздрави служебното правителство, за това че в този труден момент продължават с мерките, продължават да подкрепят българския бизнес. „Знаете как бяха либерализирани цените за бизнеса, без да се подготвят малките и средни предприятия.

Те просто бяха хвърлени в една среда, в една борса, където имат достъп само големите, със съмнителни правила и това удари най-много малкия и среден бизнес.

Правителството вече въвеждат мерки в подкрепа на малките и средни предприятия. Над 265 000 от тях ще бъдат подкрепени с облекчения от 15 до 30 лв. на мегават час по-ниско.

Битовите потребители са на регулиран пазар, но вторично повишението към тях е чрез цените на всички стоки, продукти и услуги, които са в резултат на електрическата енергия“, припомни президентът.

Според него мнението на правителството е, че ДДС трябва да се запази, както е с тези облекчения до отшумяване на кризата.

Президентът Румен Радев пристигна тази сутрин на посещение в Благоевград. Преди срещата с дейци на изкуството и културата в Областната управа, държавният глава отговори на въпроси на медиите. След областния център Румен Радев ще посети и Банско.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари