Румен Радев: Наш дълг е да се кандидатираме за втори мандат

1
НА ЖИВО: Президентът дава отчет за четвъртата година от мандата си
НА ЖИВО: Президентът дава отчет за четвъртата година от мандата си

В тази турболентна година президентската институция продължи да бъде коректив, каза държавният глава

В тази турболентна година президентската институция продължи да бъде коректив. Това обяви държавният глава Румен Радев, който дава пресконференция по повод четвъртата годишнина от встъпването си в длъжност.

Той отбеляза, че тази година вицепрезидентът Илияна Йотова не е сред нас. "Да ѝ пожелаем бързо оздравяване", каза Радев.

"Действителността налага да имаме институции с ясни приоритети. Още в началото на миналата година снех доверие от правителството. Това бе акт на политическа отговорност срещу острата криза в управлението. И протестите по-късно през годината показаха, че имаме право. Президентската институция не се скри зад висотата на институционалния комфорт, а подкрепи исканията на протестиращите", допълни той.

"Измина година на бурни и драматични събития, които ускориха хода на обществено-политическите промени у нас. В тази турбулентна година президентската институция продължи да отстоява интересите на българите. Да бъде коректив и последна бариера срещу беззаконието и лобизма. Да задава дневен ред по важни теми, да обединява около значими каузи", обяви Радев.

"Загърбването на важни предложения и липсата на навременни и адекватни мерки доведоха до сериозни последствия в здравно, социално и икономическо отношение", каза той.

Държавният глава коментира и колко пъти е налагал вето, а мнозинството в парламента само е ги е отхвърляло.

"Твърдият курс в защита на конституционализма и сезирането на КС за временната комисия в Народното събрание разколеба вносителите на проекта за нова конституция и той набързо приключи още по-жалко, отколкото бе стартирал", коментира още Радев.

"Президентството мобилизира силен експертен капацитет, разработи и предложи конкретни проекти в Плана за възстановяване и устойчивост на България, с цел да се преодолеят дефицити в плана на правителството. Очаквам от правителството да обясни ясно кои проекти ще бъдат приети. Ако се отхвърлят тези 5 проекта, с какви мотиви? Защото те имат важно значение за критични области в България - образованието, с перспективни решения за енергетиката, с много важни решения в областта на здравеопазването. Както и създаването на национален център за контрол и управление, който ще позволи ефективно наблюдение в реално време върху цялата територия на страната за замърсяване, състоянието на реките, пожари, за незаконна сеч, ефективност на селскостопанската дейност, така че всички да имат достъп до информация какво реално се случва в България", изброи президентът.

Той отчете още, че Стратегическият съвет към "Дондуков" 2 е разработил национален стратегически документ за развитието на страната.

"Доверието в правителството и парламента рухна. Въпреки пандемията и задушената свобода на словото, българите излязоха на улицата и обявиха категорично волята си за промяна. Скандираха "Мутри вън" и поискаха да вземат бъдещето на България в свои ръце. Появиха се нови политически партии и движения. Предстоящите избори поставят българските граждани пред дилемата да приемат или отхвърлят днешния модел на властта. Корумпирана и задкулисна, репресивна и разхитителна, несправедлива към обикновения българин. От началото на мандата ни се сблъскахме с пороците на този модел, който концентрира властта в ръцете на министър-председателя и тесен кръг лица от неговото обкръжение. Този модел води до разпад на държавността и до невъзможност да решаваме съдбоносни за България задачи. Най-важната непосредствена национална цел е укрепване на държавността. Нейното постигане изисква решителни действия от легитимен парламент и отговорно правителство, за демонтаж на порочния управленски модел, укрепване на върховенството на правото, неутрализиране на концентриралото огромни ресурси и власт задкулисие, пресичане на корупцията и връщане на гражданите в управлението. Без постигането на тази цел, всякакви следващи управленски конфигурации и техните икономически и социални политики ще продължават да попадат в плен на олигархията и ще продължават да бъдат обречени на провал. За да преодолеем институционалната криза и да върнем страната в руслото на закона, да съберем разделените семейства на емигрантите, България се нуждае от мощна политическа алтернатива със решимост за постигане на тази първостепенна цел. Ако това не се случи, може да се стигне до обичайните пазарлъци между партии и поредният мандат на грабеж и застой, на фалит и бедност, обществена депресия и ускорена емиграция. Предвид възможната патова ситуация в новия парламент, може да се стигне и до правителството на задкулисието под благовидния предлог: национално спасение, експертно правителство или други подобни формулировки", каза още Президентът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари