Румен Радев: Гладът ще надделее над страха

6
В един момент гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да са катастрофални
В един момент гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да са катастрофални

Държавният глава Румен Радев наложи частично вето на приетия от Народното събрание Закон за мерките и действията по време на въведеното извънредното положение. Това съобщи той в изявление от “Дондуков” 2.

Радев определи като “крайно рестриктивни” мерките срещу разпространението на коронавируса, а в мерките за подпомагане на икономиката видя пропуски.

Споровете около закона

Извънредният закон бе гласуван късно в петък от Народното събрание. Той бе написан и разгледан в спешен порядък от парламента в седмицата след като депутатите приеха предложението на Министерския съвет да се въведе извънредно положение като мярка за ограничаване на разпространението на COVID-19. За извънредното положение гласуваха всички партии, но редакциите, които законът претърпяваше от първоначалния си вариант, разделиха народните представители на две.

Сред най-оспорваните текстове са промените, с които службите могат да използват трафичните данни от мобилните телефони, за да проследяват карантинирани; даването на полицейски функции на военните и нормата магазините да не вдигат цените си повече от “средноаритметичните за последните три месеца” преди кризата. Част от критиките също са, че няма достатъчно облекчения за различните бизнеси в условия на драстичен спад на оборотите.

"Липсата на кадри се компенсира с рестрикции"

По думите на президента “липсата на кадри и дефицити в организацията се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза”.

Радев допълни още, че “кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационални, а не да е прелюдие към безконтролно упражняване на власт”.

Всички засегнати страни приемат пакети за най-бедните, за изпадналите в затруднение и безработица. А нуждите на българите са още по-неотложни заради ниските доходи. В един момент гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да са катастрофални”, коментира още Радев. И призова “да не забравяме, че има бъдеще и след извънредното положение”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари