Депутатите подкрепиха ветото на президента

0
Националната следствена служба остава в Прокуратурата
Националната следствена служба остава в Прокуратурата Снимка: БГНЕС / архив

Националната следствена служба остава в Прокуратурата

Народното събрание подкрепи президентското вето върху промените в Закона за съдебната власт и върна законопроекта за ново обсъждане при днешното му повторно гласуване в пленарната зала.

Оспорените от държавния глава Румен Радев разпоредби са свързани с отделянето на Националната следствена служба (НСлС) от прокуратурата и обособяването ѝ в независима структура.

При днешното гласуване законопроектът получи 47 гласа „за“, 66 – „против“ и 93 „въздържал се“ и засега следствието остава в структурата на държавното обвинение.

При вчерашното си заседание Правната комисия също подкрепи ветото на Радев и предложи на Народното събрание да не приема закона повторно, предаде БТА.

В мотивите си да върне законопроекта държавният глава подчертава, че при приемането на оспорените разпоредби не е съобразено императивното изискване на Конституцията законите да бъдат приемани от Народното събрание с две гласувания. Не са спазени важни положения в Закона за съдебната власт. Нарушени са и редица разпоредби от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, смята президентската институция.

Същата теза по време на дебатите застъпи и председателят на Комисията по правни въпроси и депутат от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Стою Стоев.

„Предложенията, които бяга направени между двете четения, излизат извън обхвата на обсъждания законопроект“, коментира той от парламентарната трибуна.

Ветото трябва да бъде подкрепено, защото оспорените изменения бяха приети при един недобър законодателен процес, който изисква открито обсъждане и преценка на всичко. Пороците на законодателния процес, който ние виждахме в поредица Народни събрание, трябва да бъдат отстранени. Явно въпросът за разследващите органи има нужда от решение, но това трябва да се случи след комплексен дебат. Този дебат е удачно да се проведе след измененията в Конституцията. Нека за този важен въпрос да подходим систематично правилно“, допълни Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

От ГЕРБ-СДС също изразиха подкрепа за президентското вето. „Нека да използваме връщането на този законопроект, за да проведем сериозен дебат за разследващите органи и да ги направим независими и подчинени единствено на закона“, призова народният представил Бранимир Балачев. Според него има редица допълнителни въпроси, които трябва да бъдат обсъдени.

Подкрепа за президентското вето и връщането на законопроекта се получи и от групата на „БСП за България“. Лидерът на партията Корнелия Нинова посочи, че поправките, предложени от „Възраждане“ между двете четения на предходната законодателна процедура, са „писани на коляно“ и „диктувани от ГЕРБ“, без да са били обсъждани на първо четене.

Тогава ние гласувахме „против“ тези промени и сега ще подкрепим ветото на президента, аргументираха се от левицата.

Защита на текстовете имаше от „Възраждане“. „Мотивите на ветото са писани от хора, които само са минавали покрай сградата на следствието бул. „Г. М. Димитров“, возейки се в служебната кола на президентството“, смята народният представител Петър Петров. Според него независимостта на следствието от прокуратурата ще обезпечи безпристрастното му функциониране.

„Ще се съобразим и ще преработим нашия законопроект“, посочи той.

В рамките на днешното заседание парламентът реши да е четири седмици срокът, в който могат да се правят предложение относно оспорените разпоредби, които се връщат за ново обсъждане в Комисията по правни въпроси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари