Румен Радев: Депутатите открито демонстрираха липсата на уважение

2
Искам служебнотото правителство да бъде силно
Искам служебнотото правителство да бъде силно Видео: БНТ

"Някои от депутатите открито демонстрираха липсата на уважение към българската държавност", така обясни пред БНТ президентът Румен Радев репликата си "Още една седмица ви остава", която взриви парламента.

"Служебното правителство няма задача да изработва политики. Искам то да бъде силно", поясни Радев. Той каза, че ще има добър сихрон с вицето си Илияна Йотова, защото тя била "доказан политик". А липсата на политически опит при него го правела по-безпристрастен.

Радев увери, че няма да бъде по никакъв начин партиен президент, зависим от БСП. "Искам да бъде ясен и да заявя абсолютно категорично, че БСП по никакъв начин не влияе на моя избор и това ще го видите. Но това не означава, че си забранявам да взимам хора от ляво. Много важно е да запазя своята независимост, своята обективна преценка и свободата си да взимам сам решения. Винаги съм постъпвал така. Във никакъв случай няма амбиции да се бъркам в работата на което и да е правителство. Но президентът по своите правомощия има правото да задава въпроси, има правото да настоява политиката на едно правителство да върви в посока, която да е интерес на българските граждани", отбеляза Румен Радев.

Обвиненията, че първата му реч била повече премиерска , а не президентска, той отхвърли с мотива, че хората искали да чуят какво властта мисли за техните проблеми. Борбата с бедността, с престъпността и демографската криза - били основните преблеми на държавата.

Радев заяви, че ще се старае външната политика на България да се формира на базата на националния интерес в рамките на съюзите, в които членуваме. "Със сигурност няма да изказва съмнения и опасения, че България няма да се справи с председателството на Съвета на Европейския съюз. Напротив - ще положим всички сили, и аз съм убеден, че България ще бъде един достоен председател", заяви Радев и допълни с усмивка: "Със сигурност няма да давам съвети на други държавни глави, особено пък на президента на САЩ."

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари