Румен Радев: Депутатите даряват заплатите си по команда на Борисов

0
Премиерът си гради образа на спасител върху страха, който сам разпространява, обяви президентът
Премиерът си гради образа на спасител върху страха, който сам разпространява, обяви президентът Снимка: btvnovinite.bg

Решението на депутатите да дарят своите заплати, както и тези на стотици висши чиновници от изпълнителната власт, за нуждите на борбата с епидемията, е взето по команда от премиера Бойко Борисов.

Това обяви президентът Румен Радев пред bTV.

Дарителството е индивидуален акт, а го превърнаха в политически фарс”, посочи държавният глава. И упрекна парламента, че се е превърнал в изпълнител на волята на правителството.

Премиерът е опитен, обигран политик, който не си хвърля думите на вятъра. Но не приемам да си гради образ на спасител върху страха, който сам разпространява”, каза Радев.В същото време президентът говори с помирителен тон за отношенията си с премиера.  Той отбеляза, че двамата нееднократно се действали съвместно по време на кризата. „Не мисля, че сме минавали границата”, отбеляза Радев за нивото на отношенията им. И похвали кабинета, че е взел навременни мерки за социална дистанция и изолация, активирал е българската промишленост срещу кризата и е разгърнал активна информационна кампания. В същото време порица правителството, че не е осигурило масови, безплатни тестове. Както и че изостава с въвеждането на социално-икономически мерки в полза на гражданите.

За работата на шефа на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски президентът лаконично коментира, че оценката вече е дадена от гражданите с това, че спазват препоръките на органа. По повод управлението на кризата той отбеляза, че няма обяснение защо правителството не използва Закона за защита при бедствия и националния план срещу грипна пандемия.

Той отказа да коментира забележките на Борисов по повод кончината на баща му. Но каза: „Аз нямам нужда от личен говорител, който да обяснява за смъртта на моя баща. Ако имах нужда, щях да помоля премиера. Той се провъзгласи за такъв”.

И допълни, че два часа преди ветото е звъннал на премиера и му е обяснил на кои разпоредби от Закона за извънредното положение смята да наложи вето. „Не само на Борисов, направих го на лидерите на всички политически групи“.

Дотогава се чувахме горе-долу често, но след това не“, съобщи президентът. Но това не е най-важното – когато се говори изкривено през медиите, това вече е проблем, допълни Радев.

На въпрос редно ли е да се използва казармен език, президентът отговори, че самите депутати са свикнали да действат по командата на Борисов. „Как се стигна до това отказване от заплати – по команда на Борисов“. Неведнъж българският парламент е приемал да бъде командван, казарменият език не ми е присъщ, допълни президентът.

Очаквам българският парламент да бъде на висотата на своите функции, а не да бъде изпълнител на волята на някого. Депутатите допуснаха да бъдат командвани многократно от Борисов, каза Радев.

Подписах Указа за удължаване на извънредното положение, понеже експертите и правителството препоръчаха така. За здравните мерки има консенсус – българите спазват социалната изолация, но драстично изоставаме с въвеждането на икономически мерки, подчерта Радев.

Дарих цялата си заплата за март във Видин, след като се обадих на кмета на Видин и го попитах от какво имат нужда. „Дарителството е индивидуален акт, а в Народното събрание се разгоря един фарс – не е това начина, можеше да стане по съвсем различен начин“, допълни Радев.

Съпругата ми има своя Фондация, която има инициативи – така президентът отговори на въпроса откъде съпругата му е дарила 10 хил. лв.

Относно мярката 60/40 Радев коментира, че при корекцията, в която държавата поема и осигуровките, все повече работодатели се включват в мярката. Задължително трябва да има помощ и за най-бедните – в момента ние нямаме никакви безвъзмездни мерки – това е препоръката на повечето световни икономически организации – закъсняхме, другите държави въведоха светкавични мерки за подпомагане на най-уязвимите, допълни президентът.

Какво става с гладния човек – той излиза на улицата и помита всякакви ограничения и мерки, подчерта Радев. За най-застрашените трябва да има ваучери за храна и подпомагане за тях. „Още от първия ден предложих разглеждане на финансовите и инвестиционни приоритети. Има резерв, който правителството не обсъжда – а това е важно, защото той определя размера на заема, който ще вземем – дали ще е 10 млрд. и поколения след нас ще го използват, или ще ползваме резерви“.

Как другите държави веднага взеха мерки за помощ на хората, изключително важно е хората да усетят, че има държава, която мисли за тях – това влияе на психиката на затворените хора – когато си под психическо напрежение, имунитетът се срива много бързо, потвърдиха и от СЗО. Към мен има молби от деца с аутизъм, за които е непосилно да стоят вкъщи, затова мерките трябва да бъдат преосмислени. Идва момент, в който хората прекрачват една бариера и видяхте какво стана във Великобритания – времето се затопли и всички излязоха навън, а полицията не можа да ги спре. Затова е по-добре от Щаба да кажат – излезте в парка, дори и по един родител с дете, или отворете Витоша – нима е по-опасно от хора, затворени в един трамвай? Много по-опасно е хората в един момент да омаловажат мерките, смята Радев.

На въпрос кой би трябвало да поеме отговорността, ако мерките бъдат разхлабени, но има пик на заболеваемостта, Радев каза, че не приема премиерът Борисов да гради образа си на спасител, който той сам гради върху лоши новини с морги, масови гробове, и пр. Вижте какво става с трафика – в началото нямаше коли и хора, а днес трафикът е със същата интензивност както беше преди карантината – това показва, че няма никаква управляемост на нещата. „Не казвам да излизаме сега, казвам да мислим занапред какво ще правим, да изградим някаква стратегия“, заяви Радев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари