Румен Радев: Дълбоко се съмнявам Изборният кодекс да е основният приоритет на обществото

0
Не виждам консенсус в парламентарните сили за съставяне на кабинет, каза още Румен Радев при срещата си със Стефан Янев от "Български възход"
Не виждам консенсус в парламентарните сили за съставяне на кабинет, каза още Румен Радев при срещата си със Стефан Янев от "Български възход" Снимка: БНТ / Десислава Кулелиева

Не виждам консенсус в парламентарните сили за съставяне на кабинет, каза още Румен Радев при срещата си със Стефан Янев от "Български възход"

"В изпълнение на разпоредбите на Конституцията провеждаме консултации за съставяне на правителство. Предоставих достатъчно време на партиите да излязат от конфронтационната риторика на изборите и да намерят разумен начин за съставяне на кабинет. Не виждам резултат в тази посока - напротив, вместо да се ангажира със съставяне на правителство и да се занимава с проблемите на българските граждани, парламентът реши да се занимава с Изборния кодекс. Дали това е основният приоритет на обществото ни, както и 4-часовият спор за наименованието на закона, дълбоко се съмнявам."

Това каза президентът Румен Радев по време на консултациите с най-малката парламентарна група - на "Български възход", предаде репортер на БГНЕС.

"Вашата ПГ има отговорности с присъствието си в НС, макар и най-малка като брой", обърна се Радев към лидера на партията Стефан Янев.

"Далновидното и разумно политическо поведение изискват последователност на заявените позиции с реалните действия. Заявихте готовност за диалог с всички сили за съставяне на правителство, какви са ви приоритетите", попита още Радев.

"Най-важното решение е да се състави мнозинство, което да подкрепи кабинет. Предсрочните избори няма да решат никакви проблеми, които вълнуват гражданите и обществото. Трябва да има диалог." Това заяви лидерът на "Български възход" Стефан Янев по време на консултациите с президента.

"Радвам се, че задавате тона в посока проблемите на парламента и проблемите, които гражданите очакват, че партиите ще предложим като варианти за решение. Съгласен съм, че ние сме най-малката парламентарна група и трудно бих могъл да кажа, че нашето поведение определя поведението на цялото НС, но заявявам, че нашето поведение е устойчиво и от самото начало не тръгнахме да търсим конфронтация, а зададохме тон на диалог. Именно решаването на проблемите на хората, на дневния ред, на ежедневието, предсказуемостта в живота, са важните въпроси, да се търсят решения", коментира Янев.

"Дебатът за промени в ИК не е от непосредствена необходимост. Разговорите, усилията за кабинет са основополагащи", добави Янев.

"Усилията са ни насочени към това диалогът да даде резултат. За нас не е от значение кой ще е водещият в дадена коалиция, а мисля, че гражданите искат да има управление и правителство", отбеляза той. "Ако се стигне до трети мандат, кризисният вариант пак включва разговори с всички партии, независимо на кого ще се даде третият мандат", заяви Янев.

"Този тип коалиция, която ще излъчи правителство, трябва да се базира на коалиционно споразумение с ясни правила как функционира коалицията, с ясни приоритети, които се отнасят до дневния ред на обществото. Всяка партия трябва да има контактна група да комуникира по приоритетите и да подготви такъв тип коалиционно споразумение, а на по-късен етап ще се определят и личностите, които биха участвали в този кабинет", каза още Янев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари