Румен Петков: Държавна петролна компания звучи смехотворно

1
Държавна петролна компания за България звучи смехотворно, освен ако нашият човек е усетил, че ще вади нефт отнякъде
Държавна петролна компания за България звучи смехотворно, освен ако нашият човек е усетил, че ще вади нефт отнякъде Снимка: БГНЕС

Държавна петролна компания за България звучи смехотворно, освен ако нашият човек е усетил, че ще вади нефт отнякъде.

Това каза на пресконференция председателят на ПП АБВ Румен Петков, предаде агенция „Фокус“.

„Той прави България за смях и ще ангажират с това решение и Народното събрание. В момента в страната има около 6 000 бензиностанции. Австрия е равнима по територия и население с много по-висока покупателна способност от нашата и има 1 500. Държим да видим анализа какво налага да се изградят тези бензиностанции в сравнение с общоевропейската среда. Ние сме държавата в Европа с най-много бензиностанции на километър. Лансира се идеята, че част от бензиностанциите ще са в областните центрове, част в отдалечените райони, където няма. Там най-вероятно няма, защото „Шел“, „Еко“ са преценили, че там бензиностанция ще бъде на загуба. Кой ще поеме загубата и кой ще носи отговорност?“, запита той.

Петков се спря и на складовете на едро, като отбеляза, че Комисията за защита на конкуренцията е излязла с доклад, че проблеми със съхраняването на горивата и тяхното гарантиране няма.

„Тоест няма нарушена конкурента среда. Складовете сега са под шапката на Държавния резерв, което гарантира, че когато той трябва да се намеси, абсолютна прозрачност на процедурите по купуването на горивата. Нормативната уредба казва, че има 90-дневна норма всеки от доставчиците на горива и големите търговци да гарантира запаси, които да позволят в 90-дневна криза икономиката и обществото да не я усетят. Основният участник в този резерв е „Лукойл“, държавата, която трябва да поеме гаранции за 30 дни. Останалите 60 дни се разпределят между вносителите, преработващите и търговците. В закона няма предвидени санкции, ако компанията Х не съхранява такъв резерв, визирам конкретно г-н Георги Самуилов. Държавният резерв трябва да каже в годините назад ползвал ли е някой техниката има ли компании, които да са се възползвали от техниката от това, че няма санкции при несъхраняване“, допълни той.

По думите на Петков като цяло решението за слагане на всички складове под шапката на Държавния резерв е добро, тъй като гарантира публичност.

Според председателя на АБВ министрите на финансите и икономиката досега са дали да се разберат три неща: че не знаят колко ще струва структурирането и изграждането на обектите на тази държавна компания, второ – че липсва анализ в какъв срок могат да бъдат изградени такива обекти и третото – откъде ще дойдат средствата.

„Те говорят за нови обекти. Ако това е начин да се купят бензиностанции, които очевидно губят, значи тук става въпрос за съвсем друг тип мероприятие“, отбеляза Петков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари