Румен Петков: С този бюджет общините няма да могат да извършват елементарни плащания

0
Ако бюджетът бъде приет в този вид, общините ще реагират много остро, каза Петков
Ако бюджетът бъде приет в този вид, общините ще реагират много остро, каза Петков Снимка: БТА

Ако бюджетът бъде приет в този вид, общините ще реагират много остро, каза Петков

Общините ще бъдат изправени пред още по-тежка ситуация, сравнено с тази, в която бяха предните две години. Те ще бъдат поставени през януари месец в невъзможност да извършват елементарните си плащания. Това каза днес на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Плевен председателят на партия АБВ Румен Петков, който коментира представения проект за държавен бюджет 2024.

"Така широко прокламираният един милиард за инвестиции в общините го няма в бюджета. Ръстът на минималната работна заплата не е отразен в общинските бюджети. Има средно петпроцентно увеличение за бюджетите на останалите административни единици, но за общинските бюджети минималната работна заплата не е компенсирана. Склонен съм да прогнозирам, че общините ще реагират много остро, ако бюджетът бъде приет в този вид", подчерта Петков.

Той обърна внимание и на това, че вече има около 1500 кметства, които в резултат на промените в Изборния кодекс, вече са с избираеми кметове. "Досега назначаемите кметове бяха със заплата около 800 лв. Сега вече като избираеми тяхната заплата ще бъде 1200 – 1300 лв. Това също не е отчетено в бюджета", обясни Петков.

"Надявам се, че бюджетът няма да мине през Народното събрание в този вид, но сглобката в името на властта е способна на всичко", коментира още лидерът на АБВ.

Заедно с него в пресконференцията участваха и двама от общинските съветници от Коалиция "Левицата!" в новия Общински съвет на Плевен – Бойко Тодоров и Ивайло Петров. "Ние ще бъдем конструктивна опозиция и ще показваме своите леви идеи за развитието на Плевен и общината", каза Тодоров. Той допълни, че ще работи активно с гражданите, като ще организира и приемни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    Дидо
    Тоз па недъгавия, кога стана и финансов експерт. Щом такива плюят бюджета, значи той е добър, толкова е просто.
  • 3
    1
    Заглавието:Румен Пектов ?
    Пекто? Пектов? Планината Пекто е мястото където се е крил и е бил оперативният щаб ма Ким Ир Сен,бащата ма Ким Че Ир ,баща на Ким Чен Ун. Пекто.Не знаех че Румен Пектов е от планината Пекто.Wowwww.....Колко романтично според статията. Пекто. Ким Чен Ун често ходи там на бял кон.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари