Румен Гечев: БСП няма да подкрепим вдигането на данъци

0
Къде е грижата за младите семейства и децата?
Къде е грижата за младите семейства и децата? Снимка: NOVA

Къде е грижата за младите семейства и децата?

„Не виждаме в бюджета за 2024 г. ангажимент на правителството за най-важното – острата демографска криза. Къде е грижата за младите семейства и децата?”, реагира социалистът

БСП няма да подкрепи предлаганото от правителството увеличение на данъците, както и т.н. предложение „бонус-донос”, за което смятаме, че ще създаде повече напрежение и изкривяване, отколкото да доведе до някакви постъпления в бюджета. Това можем да кажем предварително, преди да обсъдим в парламентарната ни група всичко по данъчните промени”.

Това заяви народният представител от „БСП за България” проф. Румен Гечев по NOVA.

Той подчерта, обаче че социалистите ще подкрепят разумните предложения, случаите, в които става дума за привеждане на европейски директиви и хармонизиране на европейското данъчно законодателство с българското, като даде пример с корпоративното данъчно облагане.

„Политиката на ЕС водещи крупни корпорации, американски, европейски, които използват разликите в данъчните нива на облагане, например от 15 % корпоративна печалба - ще даде възможност на страните, в които оперират такива фирми или техни филиали, чиито обороти надхвърлят 750 млн. евро – да бъдат облагани допълнително и по този начин да се осигурят допълнителни средства в бюджета. Друг е въпросът, колко такива фирми има в България, но това е европейска политика”, посочи проф. Гечев.

Той обаче разкритикува министерството на финансите, подчертавайки, че никъде в мотивите, предложени от екипа на Асен Василев няма таблици с числа, няма разчети какво очаква МФ от прилагането на евродирективите.

„Изненадан съм, толкова години сме обръщали внимание на министрите на финансите да не предлагат на бюджетна комисия и на Парламента промени в закони, в които няма конкретни числа”, реагира народният представител от БСП.

Проф. Румен Гечев бе категорично, че в дебата за бюджета трябва да се подхожда професионално.

„Такава ще бъде и критиката на БСП по отношение проекта за бюджет. Затова ще кажем: Не виждаме пряка връзка между този бюджет и икономическия растеж. Не виждаме опити на правителството за преразпределение на доходите, така че те да отидат в по-голямата си част за подсилване на т.н. средна българска класа. Не виждаме конкретни ангажименти на правителството за най-важното в България – острата демографска криза и продължаване на подкрепата за младите семейства и децата”, посочи социалистът.

По отношение на критиките за бюджетен дефицит той подчерта, че бюджетен дефицит имат и развитите страни, важният въпрос е за какво се използват тези средства.

„Трябва да се увеличат капиталовите разходи и да видим от финансовото министерство не само увеличение на капиталовите разходи в бюджета, но по пера точно какви проекти предлага правителството да бъдат финансирани. И второ – бихме искали да видим дългосрочна фискална политика на правителството не само през 2024 г. но какво прави България дългосрочно, взима ли поука от Германия, Франция, Италия от други развити страни, където бюджетът се ангажира с дългосрочни проекти за технологично обновление”, заяви в коментара си проф. Румен Гечев.

Социалистът бе категоричен, че БСП ще продължи да настоява за въвеждането в България на прогресивното данъчно облагане в следващ етап, тъй като такава е политиката на всички европейски страни. „Няма как, на принципа „болен здрав носи”, цялата тежест на бюджета да се стоварва върху хората с най-ниски доходи, а същевременно хората ,които получават колосални печалби и доходи да бъдат облагани със същата ставка”, подчерта проф. Гечев.

В отговор на въпрос на водещата за процесите в ДПС народният представител от БСП каза: „Нищо не се променя – ние винаги сме твърдели, че в това коалиционно управление дневният ред се задава от ДПС, а колегите от ГЕРБ и другата парламентарна група – ПП-ДБ, тичат около тъчовата линия и изпълняват това, което е заложено”.

„Длъжни сме да направим всичко вотът за провала на правителството в отбраната и сигурността, иницииран от БСП да успее, тъй като това правителство геополитически въвлича България в процеси, които ни носят огромни икономически загуби и ни въвличат в огромни рискове. Ще посочим достатъчно аргументи за това, че управляващите не работят в полза на България, а защитават чужди интереси”, подчерта проф. Гечев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари