Румънски евродепутат: Г-н Борисов, прекратите насилието и арестите на българските граждани!

2
Това е правилният начин да продължите, а не да смачкате демокрацията в собствената си страна
Това е правилният начин да продължите, а не да смачкате демокрацията в собствената си страна

Румънският евродепутат Рамона Стругарио, която беше изключително критична към главния прокурор Иван Гешев в първото му участие в заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Европейския парламент, сега изрази възмущението си от снощните действия на полицията срещу протестиращи граждани.

"Задържани хора и журналисти, удряни и заплашвани в България докато протестират срещу корупцията и мафията, са огромен позор за вашия мандат агресивните репресии срещу протестиращи трябва незабавно да приключат", пише тя в обръщение до премиера Бойко Борисов в официалния си профил във Фейсбук, цитирана от Сега.

"Употребата на насилие срещу протестиращи и журналисти е в открито нарушение на ценностите и принципите на Европейския съюз. Правото на хората да протестират е фундаментално за функционирането на демокрацията", изтъква още Рамона Стругарио и призовава: "Г-н Борисов, настоявам незабавно да прекратите насилието и арестите на българските граждани. Отговорете на техните искания. Това е правилният начин да продължите, а не да смачкате демокрацията в собствената си страна".

Заместник-председателката на Европарламента Катарина Барли (Германия, СДП) обвини българското правителство, че се опитва да подведе евродепутатите за положението в страната, като праща в Брюксел фалшива информация. Електронното издание "Дневник" цитира изказване снощи на германската евродепутатка пред Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ), че след обсъждането миналия петък в работна група на ЛИБЕ българските власти са подали "абсолютно лъжлива информация за съдържанието (на срещата), всъщност фалшива новина".

На тази среща при закрити врати бяха поканени премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев, но те не се отзоваха и бяха представени от свои заместници. По-късно българските власти обясниха, че едва ли не срещата е била по тяхна инициатива.

Катарина Барли е изразила разочарованието си от поведението на България на заседание на комисията ЛИБЕ в сряда вечерта, където е бил обсъждан предложеният нов механизъм за мониторинг на върховенството на закона в ЕС, който би обхванал всички държави, а не само България и Румъния, какъвто обхват има Механизмът за сътрудничество и проверка. Той би налагал и финансови санкции на държавите, които нарушават принципите на правовата държава.

"Това е един от жизненоважните текстове, които трябва да подготвим", заявила тя.

"Казвам го особено след последната сесия на мониторинговата група за върховенството на закона, която беше за България. Тя бе тревожна не само по отношение на съдържанието, но и на реакцията на правителството, което публикува абсолютно лъжлива информация за обсъждането, всъщност фалшива новина. Наистина са ни нужни обективни инструменти, за които сме постигнали съгласие."

Европейската комисия следи отблизо протестите в България и призова полицията да спазва принципа за пропорционално използване на сила, предаде БГНЕС.

„Европейската комисия следи отблизо протестите в България, подкрепяме правото на мирен протест като основно право. И въпреки че въпросът за спазването на законите е изцяло от национална компетентност, напомняме, че всяка употреба на сила трябва да бъде строго пропорционална”, заяви Кристиан Виганд – говорител на европейската комисия по правосъдие. Той подчерта, че комисията е в постоянен контакт с българските власти и посланието е предадено.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари