Румънска агенция запорира сметки на Първа инвестиционна банка

0
Спорът между агенцията (APIA) и българската банка е за 22 млн. евро плащане по издадена от нея гаранция за неин клиент
Спорът между агенцията (APIA) и българската банка е за 22 млн. евро плащане по издадена от нея гаранция за неин клиент

Румънската Агенция за плащанията в земеделието (аналог на Държавен фонд "Земеделие" - бел. ред.) е запорирала сметки на Първа инвестиционна банка.

Спорът между агенцията (APIA) и българската банка е за 22 млн. евро плащане по издадена от нея гаранция за неин клиент, който се предполага, че е източил средства от схема за храни за бедни, съобщава "Капитал".

Агенцията е извадила изпълнителен лист. Това се случва след като на последна инстанция в България Върховният касационен съд се произнесе в нейна полза по дело, с което призна решение на румънския съд.

Делото е по казус отпреди четири години. В него освен тази банка са замесени и висши държавни служители в Румъния, обвинени в корупция, фирми, Европейската служба за борба с измамите и българските съд и прокуратура.

В края на октомври "Капитал" разказа тази заплетена история. Преди четири години фирмата бушон "Ви Ем корпорейшън", собственост на подставеното (по негово собствено обяснение) лице Валери Петров, сключва три договора за доставка на хранителни продукти за крайно нуждаещи се в Румъния. Договорът с тамошната Агенция за плащания и интервенция в земеделието е за близо 30 млн. евро.

За да участва в поръчката, "Ви Ем корпорейшън" представя три банкови гаранции, издадени от ПИБ. Дружеството не доставя продуктите, въпреки че парите по договорите са преведени от румънската институция в сметка в Кипър. Това става причина агенцията да поиска изпълнение по издадените от ПИБ банкови гаранции от съда в Букурещ.

Румънските магистрати издават сравнително бързо три разпореждания, с които допускат принудително изпълнение.

Източник: КАПИТАЛ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари