Румъния сваля данъка върху доходите

0
Ще нарасне и нетната заплата в северната ни съседка
Ще нарасне и нетната заплата в северната ни съседка Снимка: Ройтерс / Архив

Председателят на румънския Сенат и лидер на една от партиите в управляващата коалиция Калин Попеску Таричану заяви днес, че данъкът върху доходите ще бъде намален от 16 на 10% от 1 януари 2018 г., съобщава вестник "Гъндул", предаде БТА.

"Решението, което обявихме, е намаляване на подоходния данък от 16 на 10% и ще се прилага от 1 януари 2018 г.", заяви той след заседание на управляващата коалиция. Таричану уточни, че мярката е част от програмата за управление за периода 2017-2020 г.

Той отбеляза, че също от януари 2018 г. ще се приложи и прехвърлянето на данъчното бреме от работодателя към служителя.

"Няма да се увеличат данъчните ставки, но ще променим начина на прилагане, което ще доведе до два положителни резултата: като се увеличи стойността на брутната заплата, всеки служител ще има полза, тъй като пенсионният пункт, който се изчислява на базата на брутната заплата, ще нарасне", посочи Таричану.

Той добави, че "нетната заплата няма да нарасне твърде много, но важното е, че ще нарасне". "Разходите на работодателя няма да се увеличат по никакъв начин", уточни лидерът на Алианса на либералите и демократите, по-малкия коалиционен партньор на Социалдемократическата партия. Таричану съобщи още, че правителството възнамерява да предложи проектозакон, който забранява получаването едновременно на пенсия и държавна заплата

"Хората трябва да решат дали са пенсионери или са трудоспособни. Ще се промени законът така, че да не може да функционира тази двойствената система, защото не е правилна. Не може хем да си служител на заплата, хем да имаш доходи от пенсия", посочи Таричану.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари