Рухна сграда – паметник на културата

0
Въпреки че миналата година част от нея се е самосрутила не са взети адекватни мерки за спасяването ѝ
Въпреки че миналата година част от нея се е самосрутила не са взети адекватни мерки за спасяването ѝ Видео: БНТ 2

Уникална сграда – паметник на културата в центъра на Велико Търново – се срина.

Постройката е на повече от век и е била метох на Преображенския манастир, но от години тъне в разруха. Въпреки че миналата година част от нея се е самосрутила не са взети адекватни мерки за спасяването ѝ, съобщава БНТ 2.

За щастие няма пострадали, но според специалисти десетки други емблематични сгради в старата столица са в подобно състояние.

Някога прочутият метох на манастира е бил уникална пететажна сграда, част от скалния венец на Самоводската чаршия. Постепенно от нея останал само партерът, който снощи окончателно рухна на пътя.

Сградата имаше страхотни проблеми от конструктивна гладна точка. Тя имаше по-сложна конструкция. Те са две сгради, повече от шест метра денивелация между улицата”, обясни арх. Донка Колева – гл. екперт община Велико Търново.

„С годините не е поддържан и сега последните метеорологични условия, тоя дъжд, който падна и довел да преовлажняване и до срутване на останалата част от къщата!”, каза инж. Динко Кочев.

През 1985 сградата на метоха е обявена за архитектурен паметник. Очевидно обаче нито държавата, нито Преображенският манастир като собственик не са полагали грижи.

Многократно сме изпрали писма, предупреждавани са, но за съжаление няма никаква реакция от тяхна страна. И другото нещо, което в никакъв случай не помага е законът за устройство на територията и законът за културното наследство, които не ни дават никакви права като институция да предприемем действия по съхраняване на такъв вид паметници на културата!”, заяви инж. Динко Кочев.

В подобно плачевно състояние са още десетки емблематични къщи в старата столица. От началото на годината това е трета знакова вековна сграда, която рухва заради безстопанственост.

Около 50 процента от сградите са с износена конструкция, те са полумасивни и паянтови, което означава, че не отговарят на съвременните изисквания. Около 30 процента са полумасивни, а оставалата част от сградите са в този си автентичен вид, когато са изграждани.

Цял ден хора и техника разчистват улицата от рухналата сграда. Има шанс метохът да се възстанови напълно, но само ако собственикът прояви интерес и кандидатства за европейско финансиране.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари