РУ „Ангел Кънчев“ получи статут на изследователски университет

0
Висшето училище има значима по количество и качество научна продукция и най-голям брой цитирания в научната литература
Висшето училище има значима по количество и качество научна продукция и най-голям брой цитирания в научната литература Снимка: РУ „Ангел Кънчев“

Висшето училище има значима по количество и качество научна продукция и най-голям брой цитирания в научната литература

Нови три висши училища получават статут на изследователски университети за следващите четири години. Списъкът беше одобрен от Министерския съвет и ще се актуализира до 1 ноември всяка година.

От подадените 8 заявления на критериите за изследователски университети отговарят Медицинският университет – Плевен, Тракийският университет – Стара Загора и Русенският университет „Ангел Кънчев“. Трите университета имат значима по количество и качество научна продукция и най-голям брой цитирания в научната литература. Определените за изследователски висши училища имат и сериозен дял на привлечени средства от международни и национални проекти и програми, както и от договори с български и чуждестранни предприятия, съобщиха от МОН.

Оценката за научната дейност на висшите училища се изчислява по приета от Министерския съвет методика за определяне на изследователските висши училища. Отчетени са научните резултати, видими в международните бази данни Scopus и/или Web of Science, и други проверими данни, отразяващи развитието на академичния състав, общественото и икономическото въздействие на научната дейност. Стойностите по конкретните показатели се изчисляват в точки и оформят крайна оценка по определена формула.

Статутът на изследователско висше училище беше въведен в Закона за висшето образование през 2021 г. Той се дава за значим принос за развитието на важни обществени области чрез върхови научни изследвания и високи резултати от научноизследователска дейност на висшите училища.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    7
    Бивш
    Това ми звучи като да си купиш фалшивия сертификат "Коректна фирма". Жалко за Русе! Свищовският бек съсипа Университета! СРАМ ме е вече да кажа, че някога съм бил част от него!
  • 4
    6
    Докъде се стигна
    Живо падение, символ на псевдонаучност, псевдоучебна дейност, феодалност, семейственост и какви ли не "високи качества" придобива статут, който не му съответства. Изглежда като подигравка и гавра с обществото и хората. Министър С. Пенов - доскорошен преподавател в Юридическия факултет на РУ, министър председател Г. Донев - с диплома от ЮФ на РУ и други знайни и незнайни герои и поддръжници. Сега учудвате ли се на поредното недоразумение във висшето образование и науката в България?!
  • 4
    5
    Русенски тарикат
    Академик, доктор, професор, ректор и като цяло “жив Бог” г-н ти Белоев, е най-големия тарикат в Русе! Ошушка Канев, мир на душата му, смуче от всеки един не чуван азиатски университет, лапка от ГЕРБ, с другата ръка прибира от БСП и малко снася на ДПС! Новия кмет на Русе знае как да трупа милиони и да стой в сянка… Евала!
  • 9
    4
    Ентусиаст
    След като стана изследователски университет РУ-то ще работи върху усъвършенстване на модела за назначаване на хора от семействата на ректорското ръководството, а след това ще бъде кооптиран към НАСА за конструиране на космическа совалка до планетата Марс, задвижвана с педали. Аферим и Ашколсун на министеро Пенов и на министерството.
  • 7
    3
    Beoulf
    Скоро Русенския университет ще получи и специален статут за световен център на Магьосните науки - завършилите го ще получават и титлата Магьосник наред с останалите там ст.н.с.и.т.н.чл.кор.../последния да затвори вратата/.Този феномен да завършиш ВИШУ в България, бед въоПще да знаеш грам български език си е чиста магия, която обаче е разработена от школата за магии в Павликени. Хубав край, хубави хора.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари