Розопроизводител изкорени с багер над 25 декара насаждения с маслодайна роза

2
Зорница Ранчева: Нашите предци са я съхранили стотици години и на нас се пада честта да я унищожаваме
Зорница Ранчева: Нашите предци са я съхранили стотици години и на нас се пада честта да я унищожаваме Видео: БНТ

Стопаните алармираха, че без помощта на държавата ще фалират.

Розопроизводители в Карловско започнаха да унищожават насажденията си с маслодайна роза, заради ниската изкупна цена на килограм розов цвят, предаде БНТ.

Един от най-големите розопроизводители в Карловско изкорени с багер над 25 дка дългогодишни масиви с маслодайна роза от сорта "дамасцена". Зорица Ранчева каза, че отглеждат около 200 дка розови насаждения и това е основен поминък за семейството ѝ. За тази година вложените разходи за обработката на розовите градини възлизат на 50 000 лв.

Зорница Ранчева - земеделски производител от Богдан:  Каква изкупна цена ви дават преработвателите?  На този етап като до края на годината ще ни бъде доплатено, другото нямаме работна ръка или и да имаме трябва да им платим 0.70 лв. Едва ли някой ще се съгласи да бере за 0.70 стотинки.

Илия Ранчев - розопроизводител: Виждаме, че розата отива към гибел.

Зорница Ранчева: Нашите предци са я съхранили стотици години и на нас се пада честта да я унищожаваме.

Според Ранчева без помощта на държавата, отрасълът е обречен.

Зорница Ранчева: Искаме от държавата да ни даде допълнително обвързано подпомагане на килограм произведен цвят, а не както е както е досега на декар.

Според председателя на асоциацията на розопроизводителите решение на проблема е да се постигне такава изкупна цена, която да удовлетвори както розпроизводителите така и преработвателите.

Христо Николов - председател на професионална асоциация на розопроизводителите: Не може компромисът да бъде изцяло за сметка на розопроизводителя, ние сме звеното, което ако не продължи да работи по нормален начин и с необходимата грижа секторът е обречен.

Следващата седмица се очаква да започне кампанията по прибиране на розовия цвят. Николов заяви, че повечето от розопроизводителите няма да започнат да прибират цвета ако изкупната цена е под 2,50 за кг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари