Розоберачка иска да й платят за това, че от половин век краси с лика си кутии с локум

1
Към днешна дата захарното изкушение все още се продава със същата опаковка, но ликът на Цонка е леко размит и наподобява рисунка
Към днешна дата захарното изкушение все още се продава със същата опаковка, но ликът на Цонка е леко размит и наподобява рисунка

Цонка Димитрова не е получила нито лев за рекламата на сладкарското изделие, произвеждани в Горна Оряховица

ДА БЪДЕ СВАЛЕНА СНИМКАТА ИЛИ ДА ПОЛУЧИ ПОЛАГАЩИЯ ѝ СЕ ХОНОРАР ЗА РЕКЛАМА, НАСТОЯВА ЦОНКА ДИМИТРОВА, чийто лик от 1970 г. стои върху кутиите с локум, произвеждан в Горна Оряховица. Някогашната красавица претендира за закъсняло възнаграждение, след като преди време загубила къщата си в пожар, пише Вестник Борба.

Превърналата се в емблема на родния сладък десерт живее в карловското село Каравелово, където са направили подписка в защита на исканията й. Опитите на жената да получи възнаграждение удрят на камък, тъй като от предприятието в железничарския град обяснили, че при приватизацията са платили на държавата за целия завод и за правото да ползват снимката на розоберачката.

Едва преди няколко години Цонка решила да си търси правата, а когато била млада, участието ѝ в рекламата на локума ѝ носело основно положителни моменти.

На 17 години става известна в цялата страна, уловена в кадър, докато участва в розобер, от фотоапарата на популярен по онова време фотограф, работещ в „Балкантурист“. Скоро след това видяла в селския магазин лика си върху кутиите със сладкарството изделие.

Преди няколко зими в дома й избухва пожар, докато семейството било на зъболекар в съседно село. Огънят унищожил почти цялата покъщнина. В пламъците изгорели електроуредите, дрехите, обувките и парите, които жената и съпругът ѝ Димитър били събрали. Сред малкото спасени вещи били оригиналните снимки, направени на Цонка сред розите. В безизходицата ѝ хрумнало да направи необходимото, за да получи закъсняло възнаграждение за това, че краси локумените кутии пет десетилетия.

Към днешна дата захарното изкушение все още се продава със същата опаковка, но ликът на Цонка е леко размит и наподобява рисунка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари