Росица Велкова: По-скоро не е възможно увеличаване на минималната работна заплата

0
Увеличение с десет лева на минималната работна заплата влошава бюджетното салдо с 50 милиона лева, заяви министърът на финансите
Увеличение с десет лева на минималната работна заплата влошава бюджетното салдо с 50 милиона лева, заяви министърът на финансите Снимка: БТА

Увеличение с десет лева на минималната работна заплата влошава бюджетното салдо с 50 милиона лева, заяви министърът на финансите

Промени в бюджета между първо и второ четене не би следвало да са възможни съгласно Закона за публичните финанси и спазвайки приетото законодателство. Това каза служебният министър на финансите Росица Велкова в отговор на журналистически въпрос относно инициативата на левицата за промени в бюджета, предаде БТА.

Росица Велкова участва в редовния парламентарен контрол днес.

Към момента решението, което взе Министерският съвет, е да внесе за гласуване в парламента т. нар. удължителен закон, който да продължи всички действащи политики, приети със Закона за бюджета за 2022 г., които след това да бъдат актуализирани и надградени.

Попитана дали е съгласна депутатите да прекроят бюджета между първо и второ четене, Велкова каза, че в удължителния закон не би следвало да могат да го направят. Съгласно закона, когато Народното събрание приема мерки, които увеличават разходите или намаляват приходите на бюджета, би следвало да направят корекция в Закона за държавния бюджет, уточни тя.

Относно протестите на синдикатите пред сградата на Народното събрание министър Велкова каза, че решенията за средносрочна политика следва да бъдат от избрано с парламентарно мнозинство правителство. Днес Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ) и Конфедерацията на труда "Подкрепа“ излязоха на протест с искания, свързани с доходите на работещите хора, трудовите и синдикалните им права.

Според Велкова по-скоро не е възможно увеличаване на минималната работна заплата през това удължаване на Закона за държавния бюджет.

Считаме, че политика следва да се прави от редовно правителство, което има парламентарна подкрепа, защото когато се вземат решения за увеличаване на разходи, особено постоянни текущи разходи, те имат влияние в средносрочен план, уточни Велкова. По думите ѝ основната задача на служебното правителство е да произведе и организира изборите, както и да запази функционирането на държавността.

На въпрос дали тя като финансов министър, ще предложи увеличение на минималната работна заплата и дали Министерският съвет ще вземе такова решение, тя посочи, че това ще бъде обсъждано в процеса на бюджетната процедура, която ще протече в Народното събрание. Увеличение с десет лева на минималната работна заплата влошава бюджетното салдо с 50 млн. лева, заяви Велкова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    АБВГ.....
    Като не ти в възможно, хващай си пътя и за министър да застане някой, за когото е възможно!
  • -3
    2
    До 1
    Не си ли чувал,че има пенсии над 460лв и заплати над 700лв?
  • 5
    1
    Гласоподавател
    Ще влизаме в еврозоната с 350 евро заплати и 230 евро пенсии - пълен смях ...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари