Росица Кънева - едно момиче с мъжка професия в Областната управа в Русе

10
Постъпва на работа едва през февруари тази година, но има 10-годишен опит зад гърба си в управлението при кризи, отбранително-мобилизационната подготовка и като служител по сигурността на информацията от община Борово
Постъпва на работа едва през февруари тази година, но има 10-годишен опит зад гърба си в управлението при кризи, отбранително-мобилизационната подготовка и като служител по сигурността на информацията от община Борово

Постъпва на работа едва през февруари тази година, но има 10-годишен опит зад гърба си в управлението при кризи, отбранително-мобилизационната подготовка и като служител по сигурността на информацията от община Борово

Росица Кънева е младши експерт „Отбранително-мобилизационната подготовка“ в Областна администрацияРусе и постъпва едва февруари месец тази година. Материята на работата обаче хич не е нова за нея. Тя има 10-годишен опит зад гърба си в управлението при кризи, отбранително-мобилизационната подготовка и като служител по сигурността на информацията от община Борово. Следвала е „Защита на националната сигурност“ във Варненския Свободен Университет „Черноризец Храбър“ и от завършването си е в сферата. Преминала е курс за обучение в Държавната комисия по Сигурност на информацията като служител по сигурност на информацията. Тя е мъжко момиче с мъжка професия, и много държи на работата си, въпреки, специфичното ѝ естество и големият ѝ обем. Още от мъничка е искала да стане полицайка, но не, за да наказва хората, а за да им помага. Сега обаче е намерила други начини да бъде в помощ на обществото. Ръководила е Доброволческо формирование „ДФИС – Борово“, споделиха от Областна администрация - Русе.

Основните ѝ задължения в службата са да подпомага организацията и координацията на дейностите, произтичащи от правомощията на областния управител във връзка със Закона за защита при бедствия, Закона за водите и Правилника за организация и дейността на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Тя е и секретар на постоянно действащата междуведомствена комисия по военните паметници в областта.

В личният живот за сметка на професионалния не е много организирана. Типично по женски, винаги ѝ се случва нещо в последния момент и Роси се шегува, че ще закъснее „дори за собствената си смърт“. Държи обаче хората около нея да са точни и винаги под строй. През годините в службата, освен че ѝ се е налагало да спасява змия от къща и дори паднало в селска тоалетна петле, лично се е включвала в гасенето на разразил се пожар. Участвала е и в множество бедствени ситуации при снегонавяване, помагайки на закъсали хора или осигурявайки високо-проходима техника, за да се осигури достъп до отцепени пътища или цели села.

На база преживяното, Роси е убедена, че институциите в областта са готови да се справят с всяка кризисна ситуация, като определя за най-важни координацията и доброто взаимодействието между тях.

През годините е работила с огромна част от хората, които сега координира. И смята, че са отговорни и запознати със законодателството на много добро ниво. Определя колегите си като специалисти, от които може да се научи много. Казва, че в рисковите ситуации се налага да се действа изключително бързо, но за това трябва човек да има подготовка и опит. По никакъв начин не разбира хората, които виждат, че някъде например има пожар или катастрофа и отминават с лека ръка, считайки, че някой друг ще се обади или помогне… Напротив! Времето за реакция винаги е от най-голяма важност в кризисните ситуации! Никога не се знае до какво може да доведе и какви ще са последствията!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари