Росен Плевнелиев: Аз не правя голяма разлика между Костов и Доган

0
Плевнелиев лансира предложение - всички политически лидери да сключат пакт за почтеност и да разчистят всички техни депутати в листите, за които има съмнение за задкулисие
Плевнелиев лансира предложение - всички политически лидери да сключат пакт за почтеност и да разчистят всички техни депутати в листите, за които има съмнение за задкулисие Видео: bTV

"ГЕРБ ще трябва да чистят, но и Христо Иванов ще трябва да чисти зависимостите от Костов, например. Аз не правя голяма разлика между Костов и Доган, при положение, че Костов е човекът, който даде цялата икономическа власт в България на олигарсите"

Такова мнение изказа президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) в сряда пред bTV, коментирайки ситуацията с протестите и исканията за оставка на правителството и главния прокурор.

Плевнелиев лансира предложение - всички политически лидери да сключат пакт за почтеност и да разчистят всички техни депутати в листите, за които има съмнение за задкулисие.

Критиките и отговорът на тях

Той продължи с атаките срещу съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов като обяви, че Иван Гешев бил избран за главен прокурор по правила, направени от Иванов в качеството му на правосъден министър във втория кабинет на Бойко Борисов.

Самият Плевнелиев бе регионален министър в първия кабинет на Борисов, който след това го издигна за президент. В качеството си на държавен глава Плевнелиев се обяви срещу избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и бе обвиняван от тогавашното мнозинство БСП -ДПС, че не е обединител, а разединител на нацията. Същите обвинения сега ГЕРБ отправя към издигнатия от БСП президент Румен Радев, който също като протестиращите граждани поиска оставката на правителството и главния прокурор заради овладяната от корупция държава.

Акцията на Христо Иванов с гумена лодка край морския сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган фокусира общественото внимание върху ДПС, Доган и Пеевски като реалното превъплъщение на овладяната държава. Поради тази причина освен Румен Радев, и Христо Иванов стана мишена на атаките от страна на ГЕРБ, като чийто говорител се изявява Росен Плевнелиев.

"Акцията в Росенец от двама човека с една надуваема лодка и видеокамера, а от другата страна четирима бодигардове на НСО, които са под управлението и назначени от президента Радев, според мен беше план, който постигна своята цел. В момента има много фактори с различни интереси. Според мен има съвпадение на това, че вадим някакви снимки с ключета и някакви банкноти от спалнята на министър-председателя. Два-три дни по-късно виждаме как двама души с камера отиват и бодигардове, назначени от Румен Радев, хвърлят българското знаме. Аз не считам, че това е просто случайност", коментира Плевнелиев.

На реплика на водещия, че Иванов е бил министър и в служебно правителство на Плевнелиев, а бившият президент отговори: "Точно така. И аз се гордея, че съм давал път на млади хора, които искат да променят България за добро". Веднага след това обаче добави, отговори Плевнелиев и добави, че тогава е имал доверие на Иванов, но вече не.

По-късно в сряда Христо Иванов опроверга твърденията му.

"Господин Плевнелиев заяви, че съм направил конституционна реформа и че изборът на Иван Гешев за главен прокурор е направен по "неговите правила" (т.е. правила, подготвени от мен). Това твърдение не съответства на фактите", посочи Иванов в право на отговор.

Той уточни, че през декември 2015 г. е подал оставка като министър на правосъдието, тъй като парламентът бламирал и не приел предлаганата от него съдебна реформа.

"От парламентарната трибуна ясно заявих, че с измененията, приети от Народното събрание, България се превръща в Прокурорска република", припомни бившият правосъден министър.

"Росен Плевнелиев коментира и моите действия при акцията на "Росенец" по-рано този месец. Той направи внушения, че акцията е координирана с НСО и президента Радев. Посочи, че според него това е "план, който постигна своята цел", каза още съпредседателят на "Демократична България".

"Някои протестиращи заслужават уважение, но други търсят хаос"

Плевнелиев определи ситуацията в страната като многопластова, с най-различни сценарии и сценаристи.

"Аз се отнасям с голяма уважение към начина, по който те декларират своето желание за една по-добра България. Но има олигарси и техните хора. Има политици, които нямат интерес от редовни, а предсрочни избори. Има хора, които търсят хаоса и затова трябва да отсеем семето от плявата", каза той.

След това предложи същото, което искат управляващите – преговори с протестиращите, за да не се стига до оставка на кабинета и главния прокурор.

По думите му трябва да бъдат сформирани обществени съвети и протестиращите да влязат в Министерския съвет и президентството. Плевнелиев направи паралел с протестите през 2013 г. и заяви, че тогава той е поканил протестиращите в президентството, за да бъдат намерени правилните решения за България. Такива решения обаче не бяха намерени.

Плевнелиев атакува Румен Радев с твърдението, че той не работи длъжността "президент", а се бори за властта и рано или късно ще го видим с политически проект и правителство.

"Държавният глава към днешна дата върви по собствения си сценарий да води някаква битка за властта. До него има още много популисти – Корнелия Нинова, Мая Манолова, Слави Трифонов. Всички тези хора по един популистки начин искат да яхнат тренда на популизма в Европа и да вземат властта", добави Плевнелиев.

"Една голяма част от зам.-министрите на Румен Радев са зам.-министри на Пламен Орешарски. Когато един държавен глава излезе и каже "Не на задкулисието", "Мутри вън", имаме ясни факти, че Румен Радев практически е част от едно задкулисие, след като правителството на Орешарски се е претворило и преродило в негово правителство", каза Плевнелиев.

Той очевидно услужливо е пропуснал факта, че само преди две седмици Бойко Борисов посочи трима свои ключови министри, които според ГЕРБ са свързани с ДПС и Делян Пеевски. След това тези министри бяха отстранени, но Борисов не посмя да мотивира смяната им с мотива "Пеевски", вероятно като знак за приемственост в политиката на правителството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари