Росен Костурков: Политически интереси стоят зад протестите заради вноса на украинско зърно

1
Организациите, които организират протеста, се ръководят от животновъди, което няма никаква пазарна логика, допълни зам.-председателят на Комисията по земеделие в Народното събрание
Организациите, които организират протеста, се ръководят от животновъди, което няма никаква пазарна логика, допълни зам.-председателят на Комисията по земеделие в Народното събрание Снимка: Фейсбук

Организациите, които организират протеста, се ръководят от животновъди, което няма никаква пазарна логика, допълни зам.-председателят на Комисията по земеделие в Народното събрание

Политически интереси стоят зад готвените протести заради отпадането на забраната за внос на украинско зърно.

Това заяви в предаването на "Още от деня" по БНТ Росен Костурков, зам.-председател на Комисията по земеделие в Народното събрание.

"Това, което забелязвам в 22-те организации, които организират протеста е, че те се ръководят от животновъди, което няма никаква пазарна логика. Защото ако има опасност цената на слънчогледа да падне, а слънчогледът участва в производството на фураж и храна за животните, точно животновъдите трябва да са доволни, защото цената на фуража ще падне. След като няма икономическа логика в тези протести, тогава по-скоро политически интереси стоят зад тях. Има доста субекти, на които сегашното управление и начина, по-който се опитваме да управляваме държавата не им харесва", каза Костурков.

Росен Костурков призова да се разсеят притесненията на земеделските производители, особено по отношение на пшеницата.

"По отношение на пшеницата нашите зърнопроизводители не би трябвало да имат притеснения, защото ние сме нетен износител на пшеница. Произвеждаме между 7 и 8 млн. тона, а консумираме под 2 тона. Пшеницата е борсова стока, тоест те имат гарантиран пазар по световните борси и цената на тази продукция се определя от световната борса, а не от локални сделки."

По отношение на слънчогледа обаче ситуацията е по-различна.

"Трябва да кажем, че България винаги е внасяла слънчоглед и от 2017 г насам внася доста голямо количество от Украйна. Ще ви дам пример. През 2022 г, преди приемането на забраната, България е внесла 1, 3 млн. т. слънчоглед, при положение че произвеждаме между 1,7 и 1,9 млн. тона. Тоест горе-долу колкото сме произвели, толкова сме и внесли. И това си има обяснения. България е третият най-голям производител на олио в света и е необходимо да внасяме, за да могат да се задоволят потребностите на преработвателите. За да може тези мощности, които са инсталирани от преработвателите да бъдат използвани. Освен това преработвателите са намерили пазари за износ на слънчогледово масло и белен слънчоглед, които са продукти с висока добавена стойност. За да можем обаче да ги произведем, на нас ни трябва внос".

Росен Костурков призова да се изчака какво ще се постигне в диалога между предстоящата среща между премиера и производителите, за да ако все пак има засегнати сектори или производители, да бъдат компенсирани от държавата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    Росен Костурков
    Росен Костурков: Политически интереси стоят зад празните ми думи.
  • -2
    4
    111
    Виждаме, че зърнарите "пищят на умряло".
  • 3
    3
    oiouio
    Не, не са политически, боклук долнопробен, а са интересите на ПО-ГОЛЯМАТА група хора които НИТО са гласували за вас, НИТО ви подкрепят, и дано този заспал народ час по скоро се събуди!
  • 1
    2
    До реската пидала
    Росене що не си на фринта в усраина бе недоебана хохло?????
  • 3
    1
    абе росенчо,
    защо в ЕС преди войната селскостопански внос от Украйна беше ограничаван?!? Как преди войната тяхната продукция не отговаряше на изискванията на ЕС и как сега във война ги удовлетвориха?!?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари