Вносните пшеница и слънчоглед от Украйна излизат от предприятията ни като български продукт

1
Зърнопроизводителите у нас се подготвят за протестни действия
Зърнопроизводителите у нас се подготвят за протестни действия

Зърнопроизводителите у нас се подготвят за протестни действия заради нерегламентирания внос на евтина пшеница и слънчоглед от Украйна

Това решение беше взето от Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите по време на Дните на полето в Добруджа, които се проведоха в края на миналия месец.

Вносът на зърно от Украйна е безмитен, което означава че едно ниско по себестойност производство влиза в ЕС. Друг проблем е липсата на фитосанитарен контрол от страна на държавата ни“, коментира за Радио Варна Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Според Жекова на нито една от границите не се извършва подобен контрол.

Българският земеделец е притеснен от това какво качество влиза в страната ни. Начинът, по който е произведено това зърно също е притеснителен, защото там се оперира с препарати, които не са разрешени в ЕС. Това означава, че ние и децата ни ще консумираме стока, която е произведена по нереглементирани правила“, поясни Жекова.

Тя допълни, че има риск трупаното зърно с неясен произход в българските складове да излезе от преработвателните ни предприятия като българска продукция.

Не искаме да стават скандали със стока, която е с неясен произход, а на етикета да пише „Произведено в България“. Още от май слънчогледът влиза директно в преработвателните предприятия в България. В складовете има и пшеница и царевица, но никой не знае какво е фитосанитарното им състояние и къде ще бъдат транспортирани“, каза още Радостина Жекова.

Тя даде за пример Полша и Румъния, които отдавна са решили въпросите с вноса на украинското зърно.

В Полша за да се внесе стока от Украйна се плаща депозит на държавата, който се връща веднага щом стоката напусне полската територия. В Румъния внесеното зърно се ескортира от момента на влизане в страната до износът му за трети страни“, коментира Радостина Жекова. Тя припомни, че и България и Румъния нямат нужда от вносна земеделска стока, защото произвеждат достатъчно.

Зърнопроизводителите са запознали земеделското министерство с проблемите в сектора още през май.

Последвало е обещание за проверка, но близо три месеца по-късно резултат няма.

Следващата стъпка, която ще предприемат зърнопроизводителите са протестни действия.

Ще уведомим и Вишеградската четворка за тези проблеми“, каза още председателя на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

От бранша се надяват на бързи действия и от страна на служебното правителство.

Радостина Жекова коментира и първите Дни на полето, които се проведоха в края на юли в района на село Поручик Гешаново.

Участваха 56 компании от бранша. Получи се разкошен празник. Дойдоха много млади хора и деца, на които показахме какво е пшеницата, как се прави брашно и как се меси хляб. Показахме им и някои стари български рецепти. Всички бяха много доволни“, поясни председателя на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Според Радостина Жекова, засушаването в Добруджа тази година ще повлияе негативно на добивите на слънчоглед и пшеница.

Тръгнахме с едни кошници, а се върнахме със съвсем различни. Когато приключи жътвата, добивите от пшеница бяха с около 20% по-малко в сравнение с миналата година“, коментира Жекова.

Друг проблем, с който се сблъскват земеделците в Добруджа е нашествието на ливадна пеперуда, която е нападнала около 30% от посевите от слънчоглед в региона.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Радостина Жекова:

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    3
    анонимко
    Като направихте олиото 7 лв не ревахте, мизерници!
  • 1
    2
    Indianec v BG
    То е ясно - ЕС ще яде нашето зърно, а ние - украинското. Хау!
  • 3
    1
    Бе, майка ви...
    Пак почнахте - слаба реколта, някаква пеперуда и т.н. Кога ще кажете - много добра реколта, намаляваме цената на пшеницата, а от там и на хляба. Помощи не искате ли? Получавате субсидии, карате най-скъпите коли, но продължавате да плачете. Докога?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари