Фермерите се канят да блокират държавата в понеделник

4
Зърнопроизводители готвят безсрочни протести, които ще покрият цялата страна
Зърнопроизводители готвят безсрочни протести, които ще покрият цялата страна Видео: NOVA

Те реагираха на падането на забраната за внос на зърно, гласувана от НС

След решението на парламента за отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна, последва реакция на засегнатите. Българските зърнопроизводители готвят безсрочни протести, които ще покрият цялата страна. Това стана ясно в четвъртък по време на тяхна пресконференция.

Единственото хубаво нещо, което споменаха след днешното решение на парламента, е че депутатите са направили огромна услуга на земеделския сектор като са го обединили.

"В случая наистина имаме едно безпрецедентно обединение, което води всички нас до един единствен изход - безсрочни протести", заяви Симеон Караколев, Национална овцевъдна и козевъдна асоциация, предаде NOVA.

"Координационното звено ще определи точките за протест и те ще бъдат достатъчно възлови", посочи Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По-късно от сектор "Земеделие" изпратиха информация до медиите, че ще се проведе "общонационален протест за спасяване на българското земеделие. В цяла България и столицата възлови точки ще бъдат блокирани в 10:00 ч. в понеделник, 18 септември. А във вторник протестът ще се концентрира в София.

Пет са исканията на Инициативния комитет:

1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.

4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    9
    унгария също
    Унгария наложи едностранно забрана на вноса от Украйна на 24 селскостопански продукта, включително на зърното, предаде Ройтерс, цитирайки правителствен указ, съобщи БТА. Решението бе оповестено веднага след като Европейската комисия съобщи тази вечер, че няма да удължи временните ограничения за земеделския внос от бившата съветска република, чието действие изтича днес в полунощ. Броени минути след това друга граничеща с Украйна държава от ЕС - Полша, също обяви, че ще удължи едностранно забраната за внос на украинско зърно.
  • 3
    8
    полша е по-проста от нас
    "Полша ще удължи забраната. Няма да слушаме Берлин, Туск и Вебер", заяви полският премиер Матеуш Моравецки пред агенция ПАП, предаде БТА. "Ще удължим тази забрана (. . .) въпреки несъгласието на Европейската комисия. Ще го направим, защото е в интерес на полския фермер", заяви Моравецки, цитиран от Ройтерс. А нашия Денков кви ги реди?!?
  • 2
    7
    до всички
    На някои може и да не им е приятно, но до началото на войната вносът на украинска селскостопанска продукция в ЕС беше забранен, защото не отговаряше на европейските норми, напр. по количество нитрати, пестициди и ред други! Как тогава във време на война, Украйна успя да покрие европейските норми?!? И какво, за да сме солидарни с Украйна, ще тровим собствения си народ и ще товарим собствените си производители?!? Не забравяйте, че освен тези десетина „тузари-зърнари“ в тоя бранш има стотици средни и дребни производители, които нямат майбахи и трудно правят някяква печалба от труда си! Та така, умнокрасивите ми жълтопаветници!
  • -2
    6
    18
    Русенец.... остави .. прекалено тъп си да разбереш.
  • -3
    5
    Русенец
    Страшни тъпаци са 1 и 2! До преди войната вноса от Украйна беше забранен за целия ЕС - заради Чернобил, сега САМО България е съпричастна с братския уСраински народ и ще си храним децата с уСраински боклуци ...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари