Росен Христов: Вече имаме стратегия за възстановяване на ПАВЕЦ Чаира

0
Предвижда се ремонт на два агрегата за 20 милиона лева
Предвижда се ремонт на два агрегата за 20 милиона лева Снимка: Пресцентър на Министерството на енергетиката

Предвижда се ремонт на два агрегата за 20 милиона лева

Министърът на енергетиката Росен Христов и изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев представиха пред медии стратегия за възстановяването на ПАВЕЦ “Чаира”.

Направени са анализи за текущото състояние от независими български и международни експерти. Всички анализи посочват умора на метала, като са засегнати и четирите агрегата. На база на информацията дотук вървим към концепцията да се направи междинен ремонт на два от агрегатите, които да дадат живот от порядъка на няколко години и да бъдат пуснати, а паралелно да върви подготовка и изпълнение на мащабен ремонт за всички четири”, обясни Христов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

По думите му цената за междинния ремонт на един агрегат по предварителни изчисления възлиза на 10 милиона лева, а основният и за четирите - около 200 милиона лева. Той допълни, че след около две седмици се очакват експерти и от компанията Тошиба, които са проектанти и изпълнители на част оборудването. “ПАВЕЦ Чаира е изключително важна за енергетиката на България, тъй като представлява гигантска система за съхранение на енергия. С въвеждането на все повече източници на възобновяема енергия, тези системи са ключови”, подчерта Христов. Той даде пример, че като параметри ПАВЕЦ “Чаира” може да съхрани енергия колкото един блок на ядрената ни електроцентрала за близо 8 часа. Изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев разясни, че поради уникалността и спецификите на централата и безпрецедентната авария няма стандартно техническо решение и трябва да се приложи новаторски подход. “В момента с технологични компании работим по различни сценарии за въвеждане на хидро агрегатите в експлоатация както в краткосрочен, така и в дългосрочен план”, допълни той.

Припомняме, че през март миналата година една от турбините на централата аварира, а седмици по-късно всички мощности на помпено-акумулаторната централа спряха. ПАВЕЦ Чаира е най-големият и сложен хидроенергиен комплекс на Балканите. Към днешната дата тя е на трето място по пад за такъв тип ПАВЕЦ, като на първо и второ място са централи, изградени в Япония, но построени значително по-късно. Строителството на ПАВЕЦ Чаира започва през 1972 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    БЪЛГАРИН
    Тази гнусна рушлямска антибългарска подлога Росенчо е за тричане, заедно с господарчето ми Рушлямчо Педераефски! На крана!
  • 8
    1
    русенец
    А предвижда ли се да влязат в пандиза тези, които взеха милиони да ремонтират турбините и направиха щети за десетки милиони? Някаква плевенска фирма беше, със сигурност на наше момче.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари