Ромски панаири на съдебно дело в Русе

1
Процесът продължава през януари 2016 година
Процесът продължава през януари 2016 година Снимка: Топ новини

Неосъществена циганска сватба доведе до дело за отвличане в Русе.

Според прокуратурата, престъплението е извършено на 15 септември 2014 година, пише Топ новини.

На първото заседание, което се проведе днес, бяха разпитани редица свидетели, в това число пострадалата Гинка Станчева и близките й, както и роднина на другото семейство.

От показанията стана ясно, че роми от Русе, които, по думите на пострадалата, се занимават с просия, са сгодили дъщеря си, когато е била 12-годишна, за неин втори братовчед. По това време той е бил непълнолетен.

До това се стигнало, защото момичето и момчето се харесали, първоначално без знанието и одобрението на родителите си, а когато любовта им станала известна на по-възрастните, те ги събрали, тъй като младите се искали.

Направили годеж и бъдещата младоженка на име Василка отишла да живее в дома на любимия си.

След този факт обаче всяко от семействата имаше свой поглед към историята, която ги доведе до съдебната зала. Според родителите на вече 16-годишната бивша годеница, те не са искали пари за нея.

Това заяви и самото момиче от свидетелската банка, а сестра й го потвърди също в качеството си на свидетел.

По нейните думите на Василка и тези на близките й, тя е била принуждавана да краде в чужбина от новите си роднини, които я извеждали от страната под предлог, че я водят на екскурзия. Това била и причината родителите й да дават писменото си съгласие малолетното момиче да бъде извеждано зад граница безпрепятствено.

Тъй като то не искало да се занимава с джебчийство, било тормозено, заяви самото то, както и останалите членове на семейството му.

По тази причина годеницата напуснала дома на свекъра и свекърва си и се върнала при родителите си, които одобрили постъката й и си я прибрали обратно.

Семейството на годеника обаче е на друго мнение. Бившата свекърва – Гергина, заяви, че Василка е живяла като принцеса в дома й и никой не я е принуждавал да върши престъпления, нито пък я е тормозел.

Според един от братята на Гергина – Тодор Петров, родителите на Василка са направили търг за нея за 30 000 лева. Тя е била купена срещу 23 000 лв., тъй като на родителите на младоженеца не достигали 7 000 лева.

За няколкото месеца, в които Василка живяла при тях, те не намерили сумата, затова майка й и баща й си я прибрали обратно, но без да върнат парите, които взели по-рано за нея.

Според Петров, момичето не е тормозено и карано да краде от родителите на годеника си.

Това, според него, се превърнало в причина за възникналия проблем, още повече, че по думите му, Василка била омъжена от родителите си без знанието на бившите си свекър и свекърва, които едва след като научили това, отишли да си искат парите обратно.

Имало дори идея да бъде свикано мешерето, което да реши спора.

Това обаче не станало и сутринта на 15 септември 2014 г., според държавното обвинение – петимата подсъдими – Йордан Г., Гергина Г., Румен Г. и непълнолетните Симеон Г. и Иво Г., отвлекли майката на Василка – Гинка.

Това потвърди самата тя, а за отвличането говориха и случайни свидетели, един от които е сигнализирал в полицията. След като я похитили, те поискали от близките й 20 000 лева.

Според тях, това се прави за отмъщение, че бившата годеница си е тръгнала, а не защото родителите й са взели пари, които не са върнали.

Предстои чрез събиране на още доказателства – нови свидетелски показания, да се изясни въпросът, кои точно са били участниците в престъплението. То пък приключило благополучно, тъй като братята на Гергина отишли да вземат Гинка и да я върнат на семейството й.

Докато била в плен, тя не е била малтретирана, а само заплашвана, потвърди жената пред съда.

Според нея и семейството й, бившите им сватове продължават да ги заплашват, а самата Гинка заяви, че преди дни са се опитали да я подкупят да промени показанията си.

Свидетелят Тодор Петров, брат на подсъдимата Гергина пък заяви, че всъщност Гинка, докато са я карали към Русе, е заплашила, че ще ги вкара всичките в затвора и ще им вземе по 15 000 лева.

Стана ясно още, че повечето от подсъдимите вече са осъждани, но само един от тях в България, където е лежал в затвора. Останалите с присъди зад гърба си са ги получили в чужди държави.

Подсъдимите ще дават обяснения едва след разпита на всички свидетели, който трябва да се извърши на следващото заседание по делото, стана още ясно днес.

В обясненията си те ще изложат тяхната позиция по казуса.

Процесът продължава през януари 2016 година.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари