Роми се оплакват, че месото на пеликана мирише на риба

4
Роми ядат лебеди и пеликани край Бургас
Роми ядат лебеди и пеликани край Бургас Видео: Канал 3

Роми ядат лебеди и пеликани край Бургас.

Инспектори на изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури са хванали седем бракониерски лодки в езеро Вая.  В мрежите освен риба имало и защитени видове - лебеди и пеликани, които били използвани за прехрана от ромските семейства, предава Канал 3.

"Пеликанът мирише на риба, много е гаден! Слагаш оцета, слагаш чесъна, слагаш солта и това е", споделя един от ромите, който споделя рецептата за приготвяне на пеликан.

От РИОСВ - Бургас споделят, че тези птици изобщо не са годни за консумация, тъй като самото месо има неприятна миризма и вкус. 

Експерти отправят предупреждения към дръзналите да консумират диви птици край бургаските влажни зони, че яденето на лебеди, пеликани и други диви защитени птици носи огромен риск от заразяване с птичи грип. В Европа съществуват два вида пеликани – розов и къдроглав и три вида лебеди – ням, поен и тундрв. Всички те зимуват у нас. Еколози предупреждават за опасния вирус на инфлуенца, който може да предизвика и фатален край за консуматора. От екоинспекцията уточняват, че за нелегалния улов на екземпляри от защитен вид законът предвижда глоба от 100 до 5 хиляди лева глоба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари