Рок група "Фондацията" с концерт на площада в Русе за 6 май

0

На официална пресконференция днес кметът на Община Русе г-н Пламен Стоилов представи предстоящия Пролетен салон на изкуствата и програмата за празника на града – 6 май. Арт салонът стартира от утре, 23 април, с концерт на Хилда Казасян и приключва на 7 май с представление на Димитър Туджаров – Шкумбата в Доходното здание.

На срещата в Заседателна зала присъстваха и зам.-кметът Иван Григоров, директор дирекция „Култура и образование“ – Ирена Петрова, директорът на ОП „Русе арт“ Мариан Савов, както и представител на МОЛ – Русе, който е партньор на Общината, в лицето на Надя Йорданова.

Г-н Стоилов откри пресконференцията, като представи основните акценти в програмата. Той заяви, че отбелязването на един от най-хубавите български празници Гергьовден – Денят на Русе ще съчетава разнообразна, интересна и модерна програма. На 6 май в града ще пристигнат номинираните в кампанията „Посланик на Русе“, които са свързани или родени в нашия град. Кметът каза още, че се надява това събитие да постави началото на изграждането на силно русенско лоби, което да работи за общата кауза – да възродим Русе. Като допълнение, г-н Стоилов подчерта, че е важно да се говори за града и за разпознаваемостта му навсякъде по света. Гости на 6 май ще бъдат успели или успяващи българи, свързани с Русе и допринесли с дейността си за развитието на града ни. Сред посланиците ще бъдат личности от 3 континента и десетки държави, а сред имената на заявилите присъствие са проф. Самуил Рефетов, проф. Ваньо Митев, д-р Боряна Манолова, проф. Румяна Ценкова, проф. Ангелина Киселова, г-н Илко Петров и г-н Симеон Лютаков. Игнат Канев и Стефан Цанев също бяха номинирани, но тъй като на празника на Русе имат поети ангажименти и са възпрепятствани, благодариха сърдечно за поканата и увериха, че ще се отзоват на по-късен етап през годината.

Г-жа Ирена Петрова представи подробно програмата на Пролетния салон за изкуства. Откриването ще бъде на 23 април с концерт на Хилда Казасян и Биг Бенд – Русе. Сред другите водещи събития са: Парад на ретро автомобили – Русе 2015, в който ще се включат 68 участници от Румъния и България. Той ще се проведе на 25 април на общинския паркинг до сградата на НАП. Друг акцент е Австрийски музикални седмици – от 28 април, които тази година протичат под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова.

На 4 май, от 19 часа, в зала „Филхармония“ ще се състои концерт на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ и Държавна опера – Русе.

На 5 май, от 16 часа, на площад „Свобода“, русенци ще станат свидетели на Парад на духовите оркестри от България и Румъния. Участие са потвърдили музиканти от Гюргево, Габрово, Велико Търново и Русе.

От 19 часа, отново на 5 май, в Голямата зала на Доходното здание ще се проведе церемонията по тържествено връчване на наградата „Почетен гражданин на Русе“ и празничен концерт. Удостоени с титлата до момента са Вили Икономов, Валентин Донев /посмъртно/, проф. Ваньо Митев и проф. Самуел Рефетов.

На сесията утре ще бъдат разгледани и номинациите на маестро Георги Димитров и проф. Ангел Пенчев. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари