Ройтерс: Българи се срамуват от наглостта на правителството

2
Светът определено вижда какво се случва в България и срещу какво протестират българите
Светът определено вижда какво се случва в България и срещу какво протестират българите Снимка: БГНЕС

В сряда Борисов предложи да направи крачка назад, за да даде шанс на изпълнителната власт да издържи до законовите парламентарни избори през март 2021 г., но мнозинството му поднови подкрепата си за него още на следващия ден, пише агенция Ройтерс

Антиправителствените демонстранти издигнаха барикади в София в петък вечер по време на 30-ия пореден ден на протести в страната. Около 5000 протестиращи се събраха в центъра на българската столица, и въпреки дъжда, крещяха “Мафия!” и призоваха правителството на премиера Бойко Борисов да подаде оставка. Така започва статия на международната информационна агенция Ройтерс с обзор за протестите през нощта в петък, съобщава аг. Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

Митингите се проведоха в други пет града, включително централните Варна и Пловдив. Първоначално полицията е разпръснала демонстрантите и е премахнала лагерите, които са бяха поставени на три централни кръстовища в София. След премахването на палатките МВР увери, че движението е възобновено на “всички кръстовища, които са били блокирани” и че нови блокирания на движението в града няма да бъде толерирано.

В петък вечер, обаче, протестиращите блокираха отново три ключови кръстовища, използвайки улични мебели, пейки и кошчета за боклук. 12 души бяха задържани за кратко, съобщи полицията.

През изминалия месец хиляди хора участват в протести всяка вечер с искане за оставката на правителството на Бойко Борисов, което е на власт от 2009 г. Основните обвинения срещу него са за корупция.

“Тук съм, защото ме е срам. Срам ме е от нашето законодателство. Срам ме от нашите управници, от тяхното поведение, от тяхната арогантност и наглост”, каза протестираща в центъра на българската столица.

В сряда Борисов предложи да направи крачка назад, за да даде шанс на изпълнителната власт да издържи до законовите парламентарни избори през март 2021 г., но мнозинството му поднови подкрепата си за него още на следващия ден.

Протести се провеждат и срещу главния прокурор Иван Гешев. Недоволството срещу него избухна, когато тежко въоръжени специални части нахлуха на 7 юли в кабинетите на президента Румен Радев, – отявлен критик на управляващата партия, пише още Ройтерс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари