Родолюбка събра историята на Пиперково в книга

0

И Пиперково се включи в редицата от населени места в община Ценово, които вече имат книга с историята на селото.

По време на презентацията на сборника в зала „Александър Първи“ на Историческия музей в Русе стана ясно, че това е второ преработено и допълнено издание. Първата книжка е била в много ограничен тираж и няма претенции за пълнота. Автор на сборника отново е Светланда Рашкова, която по професия е физик. Независимо че си вади хляба с точни цифри и научни факти, тя досега е издала няколко стихосбирки, поддържа и собствен сайт за литературно творчество.

Авторката е член на русенския филиал на Съюза на свободните писатели в България. Светланда е озаглавила творбата си „Пиперково – извор на живот“.

В книгата се представят много, неизвестни досега факти за историята и живота, който е кипял през годините по долното течение на Янтра. В „Пиперково – извор на живот“ за първи път  се публикуват и спомените на много жители на селото като се проследяват родовите им корени. Родовете се анализират не само по фамилно име, но и по прякор като всеки намира мястото си в пъстрата плетеница от събития и факти. „Никой не може да разбере, че този род книги се пишат за бъдещите поколения. Дори и да го няма селото – наследниците на живелите в него хора трябва да знаят корените си“, е записала още в самото начало на сборника Светланда Рашкова. Тя посвещава труда си в памет на баща й - Йордан Павлов. Любопитен факт е, че селището е създадено още през първи век преди Христа. Според предания първият жител на селото е бил пиперджия – човек, който продава пипер по къщите. С Пиперково е свързан и житейският път на Петко Славейков. Известният възрожденец е отседнал в селото по време на обиколката си  на населени места в Северна България, за да си търси работа като учител. От Пиперково е и Енчо Русев - един от опълченците на Дванадесета дружина, сражавал се и опазил Самарското знаме. Рецензент на книгата е директорът на Историческия музей в Русе проф. Николай Ненов.

Историята на село Пиперково успя да види бял свят благодарение на помощта от страна на кмета на община Ценово д-р Петър Петров и кмета на селото Бисерка Апостолова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари