Родни лекари извършиха рядка животоспасяваща операция

0
Голяма част от пациентите, поразени от тази болест, са много млади
Голяма част от пациентите, поразени от тази болест, са много млади

Родни лекари извършиха у нас рядка животоспасяваща операция, за която държавата плаща огромни суми за лечение в Австрия.

У нас малко над 100 души страдат от заболяването тромбоемболична белодробна хипертония, което се изразява в наслагване на тромби в белодробните артерии.

Продължителността на живота след поставяне на диагнозата е кратка и само оперативна интервенция би могла да промени бъдещето на пациентите. Наши лекари обаче са се поучили от свои колеги в Кеймбридж и първите двама души, оперирани в България, вече са изписани.

Това разказа пред Дарик един от основните опериращи лекари, кардиохирургът от Сити Клиник д-р Георги Игнатов.

"Голяма част от пациентите, поразени от тази болест, са много млади, в това число и родилки. За съжаление прогнозите при такава диагноза не са много добри - преживяемостта е много ниска. В периода, в който живеят тези хора, качеството им на живот също е ниско. Голяма част от тях не са в състояние да качат 5-6 стъпала", обясни медикът.

Той допълни, че разпознаваемостта на болестта не е много голяма. Д-р Игнатов е уверен, че с опитът от Кеймбридж, и на местно ниво ще се постигнат добри резултати в битката с коварното заболяване.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари