Родители с отворено писмо до кмета

1
Обвиняват русенския кмет в дискриминация, заради по-високите такси в детските градини
Обвиняват русенския кмет в дискриминация, заради по-високите такси в детските градини

Инициативен комитет родители от Русе, защитаващ правата на децата, които завършват подготвителна група и подлежат на прием в първи клас през текущата календарна 2017 година, се обърна с писмо към кмета Пламен Стоилов и дори го обвини в дискриминация, заради гласуваните наскоро месечни такси за детски градини.

Хората се възмущават от промените в Наредба № 16 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, и по конкретно от новоприетата с Реш. № 402/15.12.2016г в чл. 59. (1). т.74 промяна. Тя гласи, че за ползване на детски градини от деца в подготвителна група, придобили удостоверение за завършена подготвителна група и подлежащи на прием в първи клас през текущата календарна година, родителите/настойниците не дължат месечна такса, а заплащат месечна цена за услугата за периода от 01.06. до 14.09. в размер на 100,00 лв, пише 24 часа.

„Считаме, че тази конкретна точка грубо дискриминира нашите деца, които завършват подготвителна група и подлежат на прием в първи клас през тази година, и нарушава правата им като граждани на град Русе. По този начин Вие прогонвате децата ни от общинските детски градини, провокирате ни да ги запишем в частни детски градини за летния период и реализирате загуба на приходи към общинския бюджет от такси за стотици хиляди левове”, пишат възмутените родители.

Те смятат, че няма логично основание за повишаване цената, която, като родителите заплащат, за ползване на детска градина през летните месеци, тъй като с нищо не се повишава качеството на предлаганата услуга. Също така децата, които завършват подготвителна група и подлежат на прием в първи клас през 2017 година, не ползват нещо повече или по-различно от всички останали по-малки деца в градината, за да заплащат по-висока такса, което си е чиста дискриминация спрямо тях.

Също така бяхме информирани, че въпросната цена на услугата от 100,00 лв. се предплаща в пълен размер в началото на месеца, без значение от броя посещения на детето, които то евентуално би направило през съответния месец. Това само по себе си противоречи на чл. 55. (4). от същата наредба - “Цените на услугите и правата са прости и пропорционални.”. Абсурдно е да предплатиш услуга, която реално детето не е използвало и може да не използва, поради обективна причина – пр. болест, планиран отпуск на родител”, ядосват се хората в Русе. Те смятат да внесат на следващата сесия на Общинския Съвет, подготвена протестна подписка за отмяна на новоприетата промяна т.74 от чл. 59. (1) и връщане на досегашната система за ценообразуване, а именно - заплащане на сумарна месечна такса в размер на 2,50 лв. за всеки присъствен ден, считано от 01.06.2017 година.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари