Мисли, когато броиш до 12

0
Тези дни нашите деца ни изтезават с едно от най-важните знания - умението да броят до 12
Тези дни нашите деца ни изтезават с едно от най-важните знания - умението да броят до 12

Тези дни нашите деца ни изтезават с едно от най-важните знания, които са получили в своя 19-годишен живот - умението да броят до 12.

Коментар на Стела Стоянова 

Е, няма кой да им го отнеме, и ние го правехме навремето. Вярно, нямаше толкова силикон, алкохол и чалга, но всеки от нас по свой собствен начин е превърнал абитуриентския си бал в преживяване, което само по себе си би трябвало да бъде неповторимо. Дори и само защото родителите ни бяха казали така. И ние го казваме сега на децата си.

Помните ли как изтеглихте бърз кредит от телефон, оповестен на табелка в кварталната градинка, за да може малката Ви принцеса да бъде най-красивото патенце на бала? Или за да може Вашият непрокопсаник да впечатли най-красивата принцеса, като й цъфне с кола, чийто наем надминава месечната Ви заплата? Кой е виновен за абитуриентските изцепки ли? Нека да познаем от три пъти!

Иска ми се в тези дни да кажем нещо друго на нашите деца - ако искате да слушате чалга, слушайте я, тя също е един етап от израстването.

Но не карайте без колан и не излизайте през прозорците

това може да се окаже етап, при който израстването е приключило. Бъдете себе си! Ако искате да учите нещо, направете го. Ако не искате да учите, не слушайте родителите си. След време вашето призвание ще ви удари вероятно по-силно, отколкото сте го чувствали в края на 12-ти клас. Именно това е нещото, което трябва да търсите. Ние, възрастните, смятаме, че вие сте по-неграмотни от нас, знаете по-малко от нас и четете по-малко от нас, и това може би е така. Но вие живеете в свят, в който ние няма как да навлезем. Още преди хиляди години един мъдър човек е казал, че съвременните млади не ценят науката и не уважават възрастните, и предполагам, че след около 50 години ще го кажете и Вие. И всички ще бъдем прави - младите идват след нас, точно за да ни дразнят с младостта си, с това, че правят собствените си грешки и не искат да чуват за нашите. Вярно, някои от вас ще купонясват с дуета Слави-Криско. Други с Дара. Трети, не дай Боже, с Азис. Предполагам, че това няма да ви попречи на по-късен етап да потърсите и друга музика.

Или, може би, да откриете друг свят

Преди 20 години в "Чикаго трибюн" бе публикуван един коментар, обръщение към абсолвенти, в който акцентът бе "Не забравяйте плажното масло". Скъпи абитуриенти, никакъв друг по-ценен съвет няма да получите от нас, защото Вашият живот ще бъде такъв, какъвто си го направите. Ние направихме грешките си и изтърпяхме техните последствия, време е да ни последвате. Няма по-ценно нещо човек да оцени сам собствената си грешка и това, че е купонясвал с чалга на бала си, едва ли е трагедия. Дори ако му я вменява цялото родителско войнство. Може би дори това, че си си сложила силикон за бала, също е част от израстването, макар че тук мога да навляза в лек спор. Но ако това те прави щастлива, нека. И все пак, не забравяй за предпазния колан по време на бала. Не излизай твърде много навън, когато броиш до 12. Някой те обича.

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари