РИОСВ - Русе сигнализира прокуратурата за строежа на фотоволтаична централа

4
Съоръженията застрашават екосистема на територията на Тутракан
Съоръженията застрашават екосистема на територията на Тутракан Снимка: РИОСВ - Русе

Съоръженията застрашават екосистема на територията на Тутракан

Експертите на РИОСВ-Русе подадоха сигнал до Окръжна прокуратура Силистра във връзка с извършени дейности по изграждане на фотоволтаична централа в терена на блатото при с. Пожарево, община Тутракан.

Инвестиционното намерение е депозирано от дружество в екоинспекцията месец, след като на терен са установени подготвителни дейности, свързани с изсичането на плътно разположени дървета, предимно от вида бяла върба (Salix alba). Внесената от инвеститора документация се отнася само до част от терените и не дава цялостната информация за изграждането на обекта. При поредна извънредна проверка е установено, че извършените дейности възпрепятстват преминаването на води от река Дунав към блатото и обратно, което се отразява неблагоприятно на водния режим на водното тяло и създава риск от наводнения. Заявеното инвестиционното предложение не попада в зоните BG0000237 „Остров Пожарево“ по Директивата за птиците и BG0000530 „Пожарево-Гарван по Директивата за хабитатите“ от НАТУРА 2000, но терените с извършените подготвителни дейности попадат в тях.

Окръжна прокуратура Силистра е възложила разследване на случая, като след приключването му ще се предприемат необходимите действия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -4
    2
    до 1
    И колко е адекватен коментарът ти със статията?!?
  • 12
    1
    Реалист
    Оказва се че тия РИОСВ - Русе не гледат интересите на гражданите , а на мафията. Когато е за чистотата на въздуха нищо не правят и само мрънкат, когато е за интересите на енергийната мафия стават зли и активни. Още една институция като РИОСВ - Русе която е обсебена от мафиотски интереси и против обществото. Директорът на РИОСВ - Русе, да се отвлече и поиска 10 милиона откуп които да се дадат за мерки които да направят въздуха на Русе по -чист.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари