РИОСВ: Не са превишени нормите на въглероден оксид

2
Димът бил разнасян към Русе от неблагоприятния вятър
Димът бил разнасян към Русе от неблагоприятния вятър

Днес Русе е отново силно обгазен, но според РИОСВ отново "всичко е точно"!

След 17:00 часа градът потъна в сиво-синкава мъгла от дим, който силно дразни и очите.

Хората буквално взривиха социалната мрежа от коментари на недоволство. Задимяването е достигнало до Мартен и Николово. 

От общинската служба за сигнали при бедствия казаха, че са били залети от обаждания чрез тел.112.  Директорът на дирекция „Сигурност и управление при кризи” в Община Русе Спасимир Димитров веднага хукнал към брега на Дунава, за да провери какво става. Слава Богу, че не е тръгнал да се дави в реката.

Димът бил разнасян към Русе от неблагоприятния вятър, който по данни на Хидрометеорологичата служба е бил 14 километра в час от Изток-Североизток. Заради малката му скорост, димната мъгла се задържала над града, научихме от вестник Бряг.

Димитров допълни, че е разговарял с кмета Пламен Стоилов да се свърже с РИОСВ и русенските екослужители да разговарят с колегите си от Румъния и да изяснят ситуацията.

От РИОСВ също информираха, че най-вероятно пожарът е на румънска територия и че се търси локалното огнище. От екоинспекцията са се свързали с Областната управа и са поискали съдействие за връзка с румънските власти и съдействие. От Екоинспекцията казаха още, че данните от АИС „Възраждане“ в центъра на Русе сочат моментни пикове на фини прахови частици 2.5 микрона. Към 17.10 часа те са достигнали до 400 микрограма на кубичен метър. Били отчетени завишени нива на въглероден оксид, но не били превишени нормите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари