РИОСВ: Извънредните проби не показват замърсяване на въздуха в Русе

0
Пробите на атмосферен въздух са изпитвани за наличие на 11 летливи органични съединения
Пробите на атмосферен въздух са изпитвани за наличие на 11 летливи органични съединения

Резултатите от извънредните проби не показват замърсяване на атмосферния въздух в Русе.

Пробонабирането е от началото на октомври, в четири пункта на града – Западна промишлена зона, Индустриален парк – Русе, пункт „Левента“ и кв. „Възраждане“. Извънредните изпитвания на качеството на атмосферния въздух са предприети след множество сигнали на граждани за неприятни миризми през септември.

Анализът е направен от акредитираната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда в Стара Загора, посредством газ-хроматограф. 

Пробите на атмосферен въздух са изпитвани за наличие на 11 летливи органични съединения (ЛОС), които биха могли да се емитират от производствата в двете промишлени зони на Русе. В пункт кв. „Възраждане“ са изследвани 16 полициклични ароматни въглеводороди. Пункт „Левента“ е заложен като фонов, представителен за цялата територия на града. В Източната и Западната промишлена зона няма превишения на пределно допустимите концентрации на ЛОС, заложени в българското законодателството. Наличие на толуен и хлор-бензен, в концентрации под нармите е установено на територията на Източна промишилена зона. 

В пунктовете „Левента“ и „Възраждане“ измерените концентрации на ЛОС са изключитолно ниски, под границата за количествено определяне за замърсителите. Пробонабирането е направено преди началото на отоплителния сезон, за да се елиминира влиянието на битовото отопление върху качеството на атмосферния възух.

Протоколите от извънредните изпитвания за атмосферния въздух в град Русе ще бъдат предоставени на Областния управител на Русе, община Русе и РЗИ.

РИОСВРусе е в готовност да извърши допълнително пробонабиране при необходимост. Качеството на атмосферния въздух продължава да се следи от трите автоматични измервателни станции в  кв. „Възраждане“ и „Здравец-Изток“.  Данните от тях се публикуват ежедневно на интернет страницата на инспекцията.  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари