Рилка Игнатова: То някой трябва и да разбира от земеделие, а не само да вика "ОК"

9
Такова силно разминаване между себестойност и цена не съм виждала, откакто съм в този бранш от 40 години, заяви Игнатова
Такова силно разминаване между себестойност и цена не съм виждала, откакто съм в този бранш от 40 години, заяви Игнатова Снимка: Agri.bg

Такова силно разминаване между себестойност и цена не съм виждала, откакто съм в този бранш от 40 години, заяви Игнатова

Според земеделски производители в Русенска област съществуват проблеми при реколтата от слънчоглед тази година и добивите са ниски. Слънчогледовите пити не са се напълнили, т. е имат висок процент на празни семки, съобщават земеделците. Освен това формираните слънчогледови семки са недохранени и спаружени. Очаква се да се получат около 300-350 кг на декар, но първите добиви от продукцията възлизат на около 120 - 200 кг за декар.

За коментар по темата и състоянието на производителите на зърно потърсихме Рилка Игнатова, частен производител на пшеница, слънчоглед, царевица и грах.

Според Игнатова русенският регион е по-облагодетелстван откъм влага тази година, но среден добив от 220 кг за декар не е достатъчен, за да покрие себестойността на продукцията.

Недоумявам от това, че маслобойните и преработвателите казват, че са пред фалит - заяви Игнатова. - Имаше среща миналата седмица при министъра на земеделието и храните с преработватели и производители. Няма яснота какво следва от това – министърът помоли едните да направят компромис и да спечелят по-малко, за да не фалират другите. Освен това по данни от производителите залежават 600 000 т слънчоглед от миналата година. Защо тогава са пред фалит преработвателите? Отговорът е - защото е спрян украинският внос на маслодайната култура. И ние какво да правим нашата продукция“, пита Игнатова, цитирана от Бряг.

Тя каза още, че такова силно разминаване между себестойност и цена не е виждала, откакто е в този бранш от 40 години.

Вложените горива, торове, семена са на много висока цена и заедно с другите разходи за резервни части, заплати и ренти формират изключително висока себестойност на продукцията. Предлаганата цена от 700-750 лв. на тон, при среден добив 220 кг/дка, обрича на фалит производителите.

“Няма смисъл да произвеждаме. Най-добре да засея бял трън. Той е като плевел и не иска разходи. Каквото изкараме, все ще го продадем по пазарни цени“, коментира Игнатова.

Тя обясни, че и от царевицата няма да има високи добиви тази година. Сушата е оставила голяма част от царевицата без кочани. Там, където има кочан пък, зърното е спаружено.

Игнатова и други като нея искат българският слънчоглед да отиде в българските фабрики, а не украинският, който, освен че не се отглежда по европейските стандарти, все пак идва от военно място.

Колеги на Игнатова споделяли, че при Видин има камиони, които внасяли от Румъния слънчоглед /с произход от Украйна/ и цистерни с олио, въпреки забраните.

Мисля, че една малка част от хората, занимаващи се с този бизнес, ще станат много богати, но производителите са обречени на загуба – споделя Игнатова. - Нека преработвателите да започнат да изкупуват на цена от 1200 лв. на тон, за да съществуват всички. Коментира се, че олиото отново ще стане над 5 лева. Ще стане, защото олиото е политика, а не икономика“, категорична е Игнатова.

Според нея всичко това е резултат от неразбиране отгоре на проблемите на производителите и реалната ситуация у нас. Припомня, че в Плана за устойчивост и развитие са подписани от наша страна такива условия, които не пасват на начина, по който се обработва почвата у нас, нито на нейния състав, нито на климата, който е у нас, а просто са приети правила, които важат за други европейски държави.

То някой трябва и да разбира от тази работа, а не само да се разхожда и да вика ОК“, категорична е Игнатова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    9
    Тото
    Тия искат да купуваме олиото по 5.50... Нищо повече нищо по малко.
  • 4
    8
    Балканеца
    Ко имало на барсата? Направо ме разсмя. Това са международни котировки и щом не е 1200, значи не е 1200. И никой не може да накара търговец, пречупвач или преробтвател да купува на такава цена, защото просто ще си купи на 700. Щом другите произвеждат на по- ниска себестойност, значи нещо при нас не е наред. То че "държавата" е неадекватна е ясно, не съм твърдял обратното. Но ще трябва май и нашите производители да попреосмислят някои неща. Да понамалят рентите, които навдигаха с цел да вземат повече земя (рентата на декар е може би най- сериозното перо във фармиране на себестойността на продукцията), да преработват продукцията си и да продават продукт, вместо суровина, да отглеждат по- разнообразни култури, не само пшеница, царевица и слънчоглед, да произвеждат плодове и зеленчуци, неща които ще носят по- голям приход на декар. Начини има много, но на никой не му се занимава. Всеки иска по старо му.
  • 3
    7
    М1А2
    Абе който не разбира от себестойност да не пише глупости,вложените средства в производството повече ли са от печалбата ЗАТВАРЯЙ.За това цената е 1200 .На борсата може да е300 но там има договори от големите производители на торове и препарати предлагащи на закъсали фирми без при и после им взимат зърното ефтено.
  • 7
    6
    Балканеца
    2, последно алчните търговци ли внасят на високи цени, или тукашните изкупуват на ниски? И като вносното било калпаво, местното е според теб качествено? Семена, торове, препарати са все вносни, качеството от къде според теб?
  • 9
    5
    Кирулена Гугълска
    Брей,ще слезете от Бугатита на Бентлита ли?Аре мрете кат не искате да произвеждате като хората!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари