Ричард Алибегов: Кризата в бизнеса е по-голяма от тази по време на пандемията

0
Нямаме кадри, работим с персонал от чужбина, което не е най-доброто, коментира Алибегов
Нямаме кадри, работим с персонал от чужбина, което не е най-доброто, коментира Алибегов Видео: bTV

Нямаме кадри, работим с персонал от чужбина, което не е най-доброто, коментира Алибегов

„В момента кризата в бизнеса е по-голяма от тази по време на пандемията. Точно тогава загубихме обучените си кадри. Сега работим с персонал от чужбина, което не е най-доброто.“ Това коментира съпредседателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов в ефира на bTV.

Той добави, че в сегашната ситуация, ако не беше се запазил ДДС от 9% за ресторантьорския бранш, са щели да последват фалити.

„Досега имаме три пъти и половина увеличение на разходите. Хората усетиха инфлацията. Тя в някои места достигаше почти до 20%, според официалната статистика, а в малката потребителска кошница тя беше много по-голяма“, обясни Алибегов.

Той добави, че в брашна от началото на годината има 3 вдигания на заплатата.

„При нас проблемът е в липсата на кадри. Сигурно има по-големи предприятия, където се достига до 20% чужди работници. Те минават през фирми, ангажираме ги от различни страни. Това е един тренд, който най-вероятно ще продължи, тъй като нашите обучените кадри си тръгнаха по време на пандемията“, обясни Алибегов.

Той коментира и минималната заплата, която има идея да стане 50% от средната. Според него това ще даде малко спокойствие на хората.

Икономическият експерт в КНСБ Любослав Костов заяви, че не може да се говори за фиксирана минимална заплата по региони.

„Категорично трябва да има национална минимална заплата, ако ще има такава по икономически дейности, но тя трябва да бъде в някакъв коефициент от тази национална минимална. По региони няма как, тъй като България е много малка държава. На места пазарната икономика е поставена под въпрос“, каза той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    2
    Цигания до шия
    Тоя пак ли реве за помощи като недоебан педераст?
  • 8
    1
    РЗИ
    Алибегов за помощи ли плачеш пак, ей не се наяде бе човек. Здравните книжки подновихте ли, а ма не за по 20лв, а както си му е редът - секрети, паразити, кал под ноктите и т.н.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари