Рибена кост в гърлото - не се паникьосвайте, ето как можете да си помогнете

12
Днес на Никулден, а и не само, е хубаво докато хапвате риба да внимавате за костите
Днес на Никулден, а и не само, е хубаво докато хапвате риба да внимавате за костите Снимка: supichka.com

Днес на Никулден, а и не само, е хубаво докато хапвате риба да внимавате за костите

Попадането на рибена кост в гърлото във всички случаи определено е крайно дискомфортно състояние, а понякога, освен доста неприятно, е и направо болезнено. В отделни случаи е възможно да се появят симптоми от рода на кръв в слюнката, затруднено дишане и/или преглъщане.

Ето какво ни съветва д-р Мануел Рейш, предават Actualno.com.

В повечето случаи, щом костта е успяла да влезе в гърлото ви, значи е малка по размери - затова организмът сам ще я изтласка от тъканите, без да причинява вреда на здравето. Обаче ако е по-голяма, налице е известен риск от нараняване на гърлото и дори от инфектиране – тогава се препоръчва да отидете в болница, за да бъде отстранена правилно. Ето и няколко съвета как да премахнете от гърлото си рибена кост!

Но не забравяйте – тези съвети се отнасят за малка кост. За по-голяма: бързайте при лекар!

1. Яжте банан!

Лесен начин да избутате от гърлото малка рибена кост е да ядете банан – понеже текстурата му е мека и вероятно не ще нарани хранопровода, когато мине през него. Парчетата банан ще облепят костта и ще я избутат надолу към стомаха, където накрая ще бъде разтворена от стомашната киселина.

2. Кашляйте!

Именно кашлицата представлява първият защитен механизъм на организма против инциденти в гърлото, понеже изтласква въздуха с достатъчно напор, за да отмести чуждо тяло - например, рибена кост.

3. Яжте хляб или варен ориз!

Този похват действа по подобен начин на техниката с банана. За целта вземете парче хляб и го потопете в мляко. Когато се накисне обилно, го изцеждате и правите на топче, което да се глътне цяло. Погълнатият хляб облепва костта и помага да се избута в стомаха. Други храни, които облепват рибената кост, са добре сварен ориз, също и картофи.

4. Пийнете малко зехтин!

Зехтинът се усвоява бавно в сравнение, например, с водата – а това може да накара естествените движения на хранопровода да избутат костта навън. Затова е по-добре да пийнете немного зехтин, отколкото вода, защото е по-обмазващ. Ако не можете да консумирате чистия зехтин, добавете му малко вода.

5. Пийте нещо кисело!

Пиенето на кисела напитка, например вода с оцет, може да помогне за омекване на тънките рибени кости. Така те се преглъщат по-лесно или дори се разтварят.

6. Гаргара със солена топла вода

Този метод е подходящ главно в случаите, когато костта се намира в горния участък на гърлото. Гаргарата спомага за свиването и отпускането на мускулите в хранопровода - така костта може да се отдели сама. Солта успокоява всяко дразнене или възпаление. Смесвате 1 чаена лъжичка сол в 1 чаша топла вода и бъркате, докато солта се разтвори. Правите гаргара за около 30 секунди, изплювате водата и повтаряте, докато почувствате облекчение.

Какво да не правим?

Важно е да избягвате да използвате каквито и да е прибори, също пръстите си, за да отстраните кост, която не се вижда - защото може да нараните стената на хранопровода. Така в крайна сметка ще причините повече дискомфорт и ще увеличите опасността от инфекция.

Кога да отидем на лекар?

Не отлагайте посещението в спешното отделение, ако не можете да отстраните рибената кост с някоя от посочените методики, но също и ако се появи много силна болка, обилно кървене и/или трудно дишане. Лекарят ще отстрани костта със специална пинсета. Разбира се, в по-сложни случаи може да потрябва лека операция за премахването ѝ. Обикновено няма нужда да оставате в болницата, защото това е много проста манипулация, която понякога даже не изисква разрязване на кожата.

Внимание! Статията е само за информация. Винаги търсете личния си лекар или медик-специалист!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари