Одобриха още 500 000 лева от общинския бюджет за новия басейн в Русе

1
Предложението бе подкрепено от 28 съветници, 14 се въздържаха, а против нямаше
Предложението бе подкрепено от 28 съветници, 14 се въздържаха, а против нямаше Видео: Русе Медиа

Предложението бе подкрепено от 28 съветници, 14 се въздържаха, а против нямаше

Предложението за увеличаване на капитала на „Общински пазари“ с още 500 000 лв. от бюджета на Община Русе, за да се изградят топлопровод и абонатна станция за новия плувен комплекс в Парка на младежта, породи много въпроси от страна на съветниците, предава Русе Медиа. Основният, зададен поотделно от Асен Даскалов от „Патриотите-ВМРО“, Станимир Станчев от СДС и д-р Теодора Константинова от „Демократична България-Обединение“, беше защо се искат отново пари за нещо, за което вече са дадени 250 000 лв.

Асен Даскалов направи хронологична справка за последователността, в която са гласувани средства за плувния комплекс: март 2022 е дадено съгласие за договор за инвестиционен кредит за 12 млн.лв. с индикации за обща стойност на проекта 14 млн.лв., октомври 2022 г. са дадени 2 млн.лв. за допълване до нужните 14 млн.лв. и отделно 250 000 лв. за топлопровод и абонатна станция, а сега се искат още 500 000 лв. отново за топлопровода и абонатната станция.

Зам.-кметът по строителството Магдалина Илиева обясни, че сумата за топлопровода и абонатната станция не е била включена в кредита, защото тогава все още не е било ясно как ще се осигурява отоплението. Впоследствие „Общински пазари“ обявяват обществена поръчка за плувния комплекс, където се иска и отделна цена за топлопровод и абонатна станция, която излиза прогнозно около 750 000 лв. Исканите 500 000 лв. допълват отпуснатите 250 000 лв. през есента на 2022 г. , като така се получава пълната сума от 750 000 лв.

Станимир Станчев коментира, че явно ще излизат нужди от още средства и попита колко още пари ще трябват. И припомни, че по-изгодно е било да се построи басейн до мола, както е било предвидено преди време, за 9 млн.лв.

Д-р Теодора Константинова поиска да разбере защо, след като се е знаело още през август за пълния размер на сумата, не е било предложено да се дадат 750 000 лв. или да се обясни, че ще бъде разбита на два транша.

Кметът Пенчо Милков даде разяснения на всички поставени въпроси, като припомни, че басейнът до мола е щял да бъде само 25-метров и не е ставал за водна топка. Плувният комплекс ще разполага с няколко съоръжения за водни спортове на закрито и на открито. Гласуването на сумата от 750 000 лв. е на два транша, тъй като става въпрос за преходен обект, и увери, че няма да се дават повече средства. Кметът призна, че при първото предложение за 250 000 лв. не е уточнено, че това е само част от средствата по обществената поръчка. Милков изрази желанието си съветниците да са единни за този важен за града проект и да го подкрепят.

Елеонора Николова от СДС изрази изненадата си, че обществената поръчка се е провела, без да има осигурено финансиране, а кметът ѝ обясни, че това е допустимо по Закона за обществените поръчки. От отговора му стана ясно също, че не се дадат тези 500 000 лв. „Общински пазари“ няма да изпълнят договора си с изпълнителя и това ще доведе до неустойки.

В крайна сметка съветниците гласуваха увеличаването на капитала на дружеството, като предложението бе подкрепено от 28 съветници, 14 се въздържаха, а против нямаше.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    5
    Иво
    Смърди на голяма корупция в Общината за последно.Комисионни за новия паркинг,за Хепи,за басейна и т.н.Прокуратурата да разследва.
  • 10
    4
    Следващите, моля ...
    Като за последно в края на кметския мандат ...
  • 14
    3
    Недоумяващ
    Ееее,такава лапачка до сега не помня да е имало...
  • 16
    2
    русенец
    Крайно време е да изгоним Пенчо, пенчовистите и съучастниците им от ВМРО и БСП от Русе - всеки божи ден сътворяват все по големи глупости и каши, който пак ние - Русенци - ще изплащаме с години. Вън Пенчо от Русе !!!!!
  • 19
    1
    въпрос
    Каква е кръвно-родствената плувна връзка между Общински пазари и бъдещия плувен басейн? А 500 000 лева от нашите данъци ли са, или 14 съветника са ги извадили от джоба си, а другите 14 са си ги стиснали?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари