Революция при конзолите: Петото поколение на Sony PlayStation разчупи дизайна

1
Sony все още пазят в тайна двете най-важни неща за новия PlayStation 5 от потребителите - точната дата, от която конзолата ще бъде достъпна по магазините, както и крайната цена на двете версии
Sony все още пазят в тайна двете най-важни неща за новия PlayStation 5 от потребителите - точната дата, от която конзолата ще бъде достъпна по магазините, както и крайната цена на двете версии

По-рано през седмицата на едно от първите технологични събития с публика след избухването на коронавирус епидемията Sony представи новото поколение на гейминг конзолата PlayStation, която обещава да се превърне в хегемон на пазара, съобщава Марица

След месеци спекулации и няколко различни концептуални дизайна на PlayStation 5 крайният продукт, който ще стигне до домовете на стотици милиони потребители по света, е много по-различен визуално от предшествениците си. Изпълнителният директор на PlayStation Джим Раян казва, че конзолата е направена с мисъл за бъдещето, и подчерта, че с петото поколение компанията отваря нова страница в историята си.

Шасито на новата гейминг машина на Sony е съставено от три отделни асиметрични компонента - черна среда и два бели странични капака. От 2000 година насам всички нови конзоли на компанията бяха решени изцяло в черната гама. Подсветките на PlayStation 5 пък са изцяло в LED синьо. Същата линия следва и контролерът, който идва в комплект с конзолата. Те ще имат адаптивни бутони, вибрация и много нови функции.

Целта пред Sony е PlayStation 5 да се превърне в най-успешната конзола през следващото десетилетие. Затова ще се предлага в две версии - PlayStation 5 и PlayStation 5 Digital Edition. Разликата между двете ще бъде една-единствена - втората версия няма да разполага с Blu-ray или дисково устройство. Вместо това тя ще може да работи само с теглене на съдържание от интернет. Подобна стъпка за Sony е напълно оправдана, след като в края на 2019 година от компанията заявиха, че едва 35% от продадените игри за предишното четвърто поколение на PlayStation са били на физически носител.

Новата конзола ще поддържа голяма част и от вече наличните игри за PlayStation 4, което пък значи, че дори и заглавия за третото поколение, излязло на пазара през 2006 година, ще могат да бъдат подкарани на най-новата машина. Минус обаче остава желанието на Sony да продават периферия за конзолата. От компанията ще предложат и изцяло обновена линия аксесоари, включително камера, нови слушалки за 3D аудиото и др.

Под новата визия на PlayStation също се крият редица хардуерни подобрения, които ще дадат сериозна мощ на конзолата. Процесорът е AMD Zen 2 с 8 ядра и отделен графичния процесор AMD RDNA 2, който е разработен специално за конзолата. Рам паметта пък ще е 16GB. Това ще осигури изчислителна мощ от 10.28 терафлопа. Конзолата разполага още и със SSD устройство с 825GB, което ще развива скорости до 5.5GB в секунда. PlayStation 5 ще може да поддържа и 8K видео, 120Hz опресняване на картината при 4K, както и 3D аудио.

От Sony все още пазят в тайна двете най-важни неща за новия PlayStation 5 от потребителите - точната дата, от която конзолата ще бъде достъпна по магазините, както и крайната цена на двете версии. Очаква се Digital Edition заради липсата на оптично устройство да бъде с поне 100-150 долара по-евтина. Според различни източници в мрежата PlayStation 5 ще се продава за около $50, а PlayStation 5 Digital Edition - за $700.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари