Ревизоро: Връзката на РИОСВ-тата с МОСВ е прекъсната

0
От мен се очаква аз да отида във всяко село и всяка пречиствателна станция
От мен се очаква аз да отида във всяко село и всяка пречиствателна станция Видео: БНТ

От началото на годината спряхме внасянето на отпадъци. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ

„Имахме една среща с Прокуратурата и целта беше да удържим това, което сме постигнали. Идеята е дали можем Националния координационен център да заеме и с чистотата на въздуха. Изпълнителната агенция и РИОСВ-тата се грижат по места, но връзката им с МОСВ е прекъсната. Обмисляме структурна промяна и няколко отдели от Регионалните инспекции, които се занимават в контрол, да ги съберем в едно и да могат да извършват проверки на място. От мен се очаква аз да отида във всяко село и всяка пречиствателна станция. Очакват аз лично да отида, но не мога да бъда навсякъде. Имаме идея и хората заслужават чист въздух. В Бобов дол не се горят отпадъци. Има камери и се наблюдава. Има контрол и са предвидени сериозни санкции. Тази година ще има камери на много места и ще се наблюдава. Не искам да спирам цялата икономика, но когато някой сгреши, ще бъде санкциониран и да не ми се сърдят, като го затворим“, посочи той.

„От началото на годината спряхме внасянето на отпадъци. Даже тези, които бяха влезли нелегално, ги хвърляха по деретата и трябваше да ги чистим. В момента се внасят малки количества с кораби на пристанището във Варна. Под контрол са да завода – в Девня и Враца, където количествата са символични. Там са на системата 80% български отпадъци и 20% внос. Всички отпадъци на София се горят във Враца. Завод в София няма и ние в момента го разпределяме и го пращаме във Враца. Ако затворим този завод, София ще има сериозен проблем. Навсякъде се гори нормално“, каза още Димитров.

„Пестициди около 1000 тона ще успеем да изнесем до Нова година. Осигурихме средства. Продължават да изскачат отпадъци отвсякъде. Всеки иска ако може държавата да му решава проблемите и ако може да съм аз. Всеки проблем ми коства около 6 месеца.

По темата за проблемите със застрояването по Черноморието, министърът каза: „Разпределил съм да проверят строежите в Алепу и Синеморец компетентните институции“.

„Тази година оправихме два ТЕЦ-а. Ако всеки оправяше по два, нямаше да имаме проблем. 8 месеца се занимаваме само с обекта при моста, който изгоря край Дупница, с Бобов дол, с Перни, с Русе и др.“, допълни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари