Ресторантьорите попариха надеждите за по-ниски цени

1
Ефектът на намаления ДДС няма да стигне до джоба на клиентите
Ефектът на намаления ДДС няма да стигне до джоба на клиентите Снимка: БНТ

Ефектът на намаления ДДС за ресторантите няма да се разпростре до джоба на клиентите, даде да се разбере представител на бранша в интервю пред БНР.

"Много трудно можем да си позволим намаляване на цените за клиентите. Това ще генерира допълнителна загуба, която ти трябва да покриеш от собствения си джоб", коментира Желязко Каракашев, ресторантьор от Варна и преподавател в тамошния Икономически университет.

"За да се намалят цените, ресторантите трябва да започнат да генерират печалба. От друга страна разнообразието от заведения е много голямо и ако има възможност, пазарът ще регулира цените. Но в момента цените са насочени предимно за намаляване на загубите на ресторантьорите", коментира Каракашев.

Въпреки че в този сектор са най-ниските декларирани доходи в България, Каракашев обясни, че работната заплата е сериозно перо от разходите. "Ако в единица оборот в търговията процентът на труд е един, то в туризма и ресторантьорството той е многократно повече. Процентът, който внасят ресторантите, е доста по-голям, затова в цяла Европа има специфично диференцирани ставки за ресторантите", обясни той. ДДС също бе посочен като голям разход, затова и свалянето му се третира като най-бърза антикризисна мярка.

Каракашев прогнозира изключително труден сезон. Само 40% от заведенията в момента са отворили, но няма гаранция, че всички работят в режим на рентабилност, посочи той. Както е известно, към настоящия момент работят само терасите на открито, но от правителството обещаха скоро да се помисли и за затворените части на ресторантите. Новите изисквания за здравна превенция са свързани и с много допълнителни разходи и част от заведенията ще работят на загуба. От една страна бизнесът изисква присъствие на пазара, но от друга - всяко от заведенията ще се бори за намаляване на загубите, коментира Каракашев.

"В ресторантьорския бранш има натрупани много проблеми, които бавно набираха скорост и в една критична ситуация се появиха със своята острота", обясни ресторантьорът. Той изброи поскъпването на стоките, водата, тока, нарастването на заплатите и осигуровките, въвеждането на "нови такси и задължителни абонаменти". "В същото време, цената на продукта, който се предлагаше, не можеше да нараства със същия процент и с това се минимизира печалбата. Така че това е един процес, който не е започнал от днес, той просто се изостри в последните дни и седмици", коментира Каракашев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук