Ресторантьори искат узаконяване на бакшиша

0
Допълнителните пари в касата да се признават от НАП, но да не бъдат облагани, искат собственици на заведения
Допълнителните пари в касата да се признават от НАП, но да не бъдат облагани, искат собственици на заведения

Допълнителните пари в касата да се признават от НАП, но да не бъдат облагани, искат собственици на заведения

Ресторантьорите отново повдигат темата за узаконяване на бакшишите и начисляването им в сметката на клиентите. Така сервитьори и бармани щели да легализират всичките си доходи, което ще им е полезно при теглене на кредити и лизинг, а заведенията няма да бъдат застрашени от санкции заради разминаване между парите в касата и оборота по фискални бонове, пише в. "Сега".

Въпреки предстоящите поредни месеци без парламент и без редовно правителство, от Българската асоциацията на заведенията (БАЗ) настояват да се създаде работна група с представители на бранша и на НАП и да се подготвят законови промени за легализирането на бакшиша.

Преди четири години, когато бяха затегнати санкциите за разминаване в касовите наличности в търговските обекти, собствениците на заведения отново поискаха законово признание на бакшишите. Предложението им бе да се приеме, че бакшишът в България е примерно 8% или 10% от реалната консумация и НАП да разрешава до 8-10% отклонение в оборота. Тогава от приходната агенция обявиха, че не могат да допуснат узаконяване на разлики в касовите наличности и предложиха ресторантьорите да държат допълнителните средства, дадени от клиентите, на отделно място.

"Трудно е да държиш обората в левия джоб, а бакшиша - в десния. Често се правят грешки, които после може да костват затваряне на заведението. А и не е европейско", заяви Алибегов. Според него може бакшишът задължително да се вкара в касовите бележки, както било в много европейски страни.

"Ако бакшишът в заведенията се легализира, то тогава трябва да се облага и с данък. Сега обаче не е време за нови налози", коментира преди няколко дни Петър Чобанов, председател на бюджетната комисия в парламента.

Председателят на БАЗ Ричарад Алибегов категорично се противопостави на тази опция: "Браншът е за легализиране на допълнителните пари, които оставят клиентите, но не и за тяхното облагане. Те трябва да останат необлагаеми", каза Алибегов.

Темата за бакшишите стана отново актуална покрай въведения в Румъния 10% данък за тези пари от началото на годината. Румънските ресторантьори вече са задължени преди издаването на касовия бон да връчват на клиентите сметка, в която е предвиден раздел за избор на размера на бакшиша - между 0 и 15% от стойността на консумацията. После тези пари се вписват в сметката.

На практика облагането на бакшиша ще е само, ако той се плаща с банкова карта, тъй като парите, давани в брой, е малко вероятно да бъдат регистрирани в касовия бон, отбелязват румънските медии. Не е ясно какви последствия ще има казус, при който клиентът е по-щедър и иска да даде повече пари, примерно 20%, и използва банкова карта. Финансови експерти посочиха и други проблеми - новото данъчно облагане на бакшишите в Румъния прекрасно устройва онези, които търсят изобретателни начини да извадят на светло мръсните пари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари