НАП се чуди да облага ли бакшишите в заведенията

0
Ресторантьори искат процентът за обслужване да влезе в касовия бон
Ресторантьори искат процентът за обслужване да влезе в касовия бон Снимка: Радио Видин / архив

Собственици на заведения предлагат в касовия бон задължително черно на бяло да пише какъв е размерът на бакшиша.

Така щели да се избегнат проблемите с НАП, когато при проверка се засече по-голяма наличност в касата, отколкото е  отчетеният оборот по касови бележки. 

От приходната агенция обаче са против подобно решение. "Не подкрепяме тази идея. Включването на бакшиша в касовия бон означава да допуснем да се узаконят разликите в касовите наличности", коментира за в. "Сега" говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Представители на НАП вече са провели среща с Българската асоциация на заведенията и са обяснили, че няма проблем парите от бакшишите да се държат на специално място, отделно от касата. "Това и сега е често разпространена в България практика, има заведения, където допълнителните пари не са само за сервитьора, а се разпределят между целия персонал", коментира Бъчваров. В близките месеци НАП ще излезе със становище за "данъчната природа" на бакшиша, т.е. дали той трябва да се облага или не, каза още говорителят на приходната агенция

Ресторантьорите недоволстват, защото сега, ако проверка установи разминаване между сумата в касата и отчетените обороти, може не само да наложи глоби, но и да затвори временно заведението като допълнително наказание. "Така реално собственикът ще бъде санкциониран за нещо, за което няма никаква вина, а и няма как да вземе отношение - парите са на сервитьора, който ги е изработил лично", коментира тези дни пред Би Ти Ви Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. 

Браншът дава за пример Италия и други страни от Западна Европа. "Или вкарваме бакшиша в касовите бележки, както в чужбина сме свикнали да виждаме отдолу 10% или 8%, или просто НАП приема, че в България примерно 8% е бакшишът и когато правят проверки, се дава право до 8% отклонение на оборота", обясни бизнесменът. Според него друга възможност е процентът за обслужване да бъде посочен на видно място в менюто. "Както е на Запад - човек сяда в ресторанта и е наясно, че трябва да остави примерно 5 или 8% отгоре върху сметката", посочи Алибегов. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари