Респираторите са им скъпи!

1
Поръчаните от правителството респиратори са на двойна цена спрямо онази, на която те се търгуват у нас
Поръчаните от правителството респиратори са на двойна цена спрямо онази, на която те се търгуват у нас

Поръчаните от правителството респиратори от държавна компания в Китай са на двойна цена спрямо онази, на която те се търгуват у нас.

Това е оправдано само в условията на извънредна спешност – дефицитните устройства трябва да бъдат доставени навреме, за да подсилят интензивните отделения в борбата с COVID-19 при настъпващия пик на епидемията у нас. Две седмици след поръчката респиратори още няма, а правителството едва сега реши да организира и плати транспорта им от Китай, пише Биволъ.

100% такса коронавирус

На 27.03.2020 г. премиерът Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет одобриха договор с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия (филиал на Sinopharm ) за доставка на лични предпазни средства и медицинска апаратура. С европейски средства, предоставени по Оперативна програма „Региони в растеж“, Министерството на здравеопазването трябва да закупи 1 176 770 бр. предпазни маски на стойност 1 412 124 евро и 50 респираторни апарата на стойност 1 500 000 евро. Или по 30 000 евро на апарат. 

Биволъ зададе няколко пъти въпроса за какъв модел респиратори става дума. След две писма с официални запитвания, десетина телефонни обаждания и няколко пресконференции от министър Ананиев, получихме  отговор на част от въпросите ни. От Министерството на здравеопазването отговориха писмено, че договорените 50 броя апарата за обдишване са модел VG 70 на производителя Beijing Aeonmed CО. Ltd. 

Респираторът има сертификат CE за използване в Европейския съюз, но VG 70 има и предимството да е единственият китайски продукт, който към момента на българската поръчка е одобрен за използване в САЩ от стриктната Администрация за контрол на храните и лекарствата FDA. 

На 30 март голяма поръчка за VG 70 прави и град Ню Йорк. 2 000 Aeonmed VG 70 са договорени срещу 41 000 $ (37 470 € ) на бройка. Според властите в САЩ цената е резонна, защото търсенето е огромно и има дефицит. 

“Когато започнахме да ги купуваме бяха по 25 000 $”, казва губернаторът Андрю Куомо в ежедневния си брифинг на 28 март, цитиран от нюйоркското издание The City“Сега са по 45 000 $ Защо? Защото има голямо търсене и голяма конкуренция за купуване на респиратори.” 

Проверка в няколко сайта за медицинска техника показва, че цената точно на този модел се е движила около 17 000 $ преди да се изстреля двойно заради кризата с COVID-19.

Вносителите на Aeonmed предлагат същия модел на българския пазар и в момента за под 30 000 лева. Проблемът е, че не могат да го доставят в близките дни и седмици, когато има вероятност да е най-необходим. Срокът, с който доставчиците се ангажират към момента е 2 и повече месеца. 

А търсени ли са алтернативи?

Медицински специалисти, с които Биволъ се консултира описаха VG 70 като среден клас продукция на китайската медицинска промишленост. Лидери в бранша са немците от Dragerwerk AG, но има и китайско производство с европейски сертификат, което е с приемливо качество при значително по-ниски цени. 

Проверка в сайта на Агенцията за обществени поръчки сочи, че респиратор на друга китайска фирма, която също е сертифицирана в ЕС и в САЩ, е доставен на българска болница за 24 000 лв. без ДДС. Към днешна дата цената разбира се е по-висока. 

Засега липсват данни как Министерството на здравеопазването се е спряло именно на апарата за обдишване VG 70 на производителя Beijing Aeonmed. Няма и яснота дали е имало обсъждане с експерти по избора на възможните варианти и проучване на оферти. Дали е избран най-изгодният компромис цена-качество-наличност при усвояването на европейските средства, аварийно пренасочени за справяне с кризата с COVID-19?

Отговорът е в сроковете

Въпреки, че китайските фабрики работят на пълни обороти, те са засипани с поръчки за респиратори от цял свят. За изработката им трябва технологично време и сроковете за доставка се удължават. Ето защо мегапоръчката на 2000 респиратора от Ню Йорк не е добра новина за България.

Вносител на друга марка китайски респиратори, от по-висок клас, сподели с Биволъ, че при спешна поръчка на 50 броя респиратори от този доставчик, заявена в началото на март, най-добрата оферта е била да се получат десет броя до края на март, десет броя до края на април, а останалите 30 чак през юни – юли месец.

Проблемът е, че се очаква респираторите да са нужни много по-рано, а не през юни-юли. Те може да са нужни и тогава, но прогнозният пик на епидемията в България е до края на април.

Така двойната цена за 50 респиратора, постигната от правителството, изглежда оправдана. Но само и единствено ако България е успяла да се договори на правителствено ниво за твърда доставка в кратки срокове. Сега, а не после. Ако машините дойдат след няколко месеца, договорът с китайците изобщо няма да е успешен, а ще попадне в графата “неизгодни”.

Не предизвиква оптимизъм фактът, че на правителството му трябваха цели две седмици, за да организира и заплати транспорта на респираторите и маските, поръчани от Китай. Това съобщи на 10 април премиерът Борисов. При това все още няма никаква яснота кога ще се осъществи полетът.

Биволъ зададе въпроси на Министерството на здравеопазването за сроковете и евентуални неустойки в договорите. До редакционното затваряне на статията отговор не се получи.

Преди няколко дни и Антикорупционният фонд обърна внимание на непрозрачната процедура за този харч. Оттам официално поискаха достъп до договорите за внос на маски и респиратори от Китай.

Нуждата от прозрачност на договорите и клаузите в тях става още по-остра след като се потвърждава, че купуваме респиратори на двойна спрямо нормалната цена. Ключово е да разберем какви са сроковете за доставка и дали са предвидени неустойки ако китайската компания не достави техниката навреме. Още повече, че производителят Beijing Aeonmed има в момента “на тезгяха” огромна поръчка от САЩ, много по-изгодна от българската.

Димитър Стоянов, Атанас Чобанов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари