Репресия над служители в дома за хора с деменция в Пловдив

0
Кой иска да потули нечовешкото отношение към болни?
Кой иска да потули нечовешкото отношение към болни? Видео: NOVA

Репресия над служители след разследване на NOVA. 

Става въпрос за прочулия се с нечовешкото отношение Дом за хора с деменция в Пловдив. Болногледачи разказаха как техни колеги бият, обиждат и държат под ключ възрастните хора там. Една от пенсионерките дори е карана да яде фекалиите си, за наказание. Бруталното отношение чухме и от записи, правени в дома. Днес служителките, които чудовищното поведение на работещи в дома, са заплашени с наказание, а може би и с уволнение.

Емилия Чилингирова и Веница Тодорова са жените, които разказаха пред NOVA за насилието, побоя и обидите. Те са получили покана за писмени обяснения след излъчване на репортажа.

Трябваше да отговоря на 12 въпроса. Те бяха от сорта на: „Виждали ли сте колежка да удря някого?(Чували ли сте някого да псува?) Знаете ли за случаи, в които някой да не бъде къпан?” – всичко, за което разказахте в репортажа”, каза Чилингирова.

Аз също бях накарана да напиша обяснения дали хората в Дома са обгрижвани, дали са къпани, дали са хранени”, коментира Тодорова.

Жените са отказали да попълват обяснения, защото вече са дали показания в полицията и тече разследване. „Не сме длъжни да попълваме такива неща. Не сме обещавали, че ще им предоставим информация за тези неща”, каза още Емилия Чилингирова.

След като отказахме, получихме ултиматум под формата на покана - до 3-дневен срок да дам обяснения”, посочи още тя.

Това в никакъв случай не е форма на репресия. Категорично това не е заплаха. По Кодекса на труда, работодателят е длъжен да изиска от всички служители такава информация. Не бива обаче тя да се възприема като писмени обяснения за това, те да бъдат освободени. Тези хора няма как да бъдат освободени, защото ние нямаме доказателства спрямо тях, че са нарушили нещо”, заяви Веселина Ботева - директор на Дирекция „Социални дейности" в Община Пловдив.

Прокуратурата може да излезе с доклад едва след 3 месеца. Не можем обаче ние да стоим и да чакаме толкова време този доклад да се появи, за да вземем мерки към останали служители”, каза още тя.

Никой от нас не е подозирал, че се случват такива неща. До момента са уволнени двама болногледачи. Докторката напусна сама. Тъй като започна проверка от прокуратурата, управителката, г-жа Тянева, беше принудително в неплатен отпуск. Днес ще й бъде пусната покана в понеделник да бъде на работа. Тогава ще й се вземат обясненията и в срока, в който тече процедурата по даване на обяснения, работодателят й ще вземе отношение по случая”, категорична бе Веселина Ботева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари