Репеленти срещу кръвосмучещите насекоми - как действат

0
Комарите поне до момента не са определяни като някакъв алерген, обясни д-р Румен Харизанов
Комарите поне до момента не са определяни като някакъв алерген, обясни д-р Румен Харизанов

Има два типа заболявания, които се пренасят от комари

"Има такива, които са ваксинопредотвратими, има и такива, които не могат да бъдат предотвратявани с ваксини поради липса на такива. Такова е например маларията. През последните години доста българи пътуват към Танзания, Занзибар и подобни екзотични дестинации. В тези страни риск от заболяване съществува и затова ние препоръчваме да се вземат съответните превантивни мерки. Основните от тях са свързани с ухапвания не само от комари, а изобщо от кръвосмучещи насекоми като основно те са свързани с репеленти - препарати, които отблъскват с миризмата си кръвосмучещите насекоми", каза за БНР доц. д-р Румен Харизанов, завеждащ отдел "Паразитология, тропическа медицина" към Националния център по заразни и паразитни болести.

Той обясни, че при инфекциозните заболявания с остро потичане първият симптом е повишената телесна температура.

"По принцип комарите поне до момента не са определяни като някакъв алерген в смисъл такъв, че те предизвикват локални алергични реакции, но на базата на ухапване от комар рядко се стига до генерализирани алергични състояния. Говорим за хроницифирани такива, които да се повтарят. С времето на мястото на ухапването може да има локално зачервяване, сърбеж, които след време преминават без да остават някакви последици за човешкото здраве или пък развитие в последствие на някаква допълнителна симптоматика".

Той обясни, че комарите предизвикват основно локална алергична реакция на мястото на ухапването.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари