Рена Стефанова е осъдена за блъскане на пешеходка

7
Кандидатката за кмет на Русе от ПП/ДБ сключи споразумение с прокуратурата и получи 3 месеца условно с три години изпитателен срок
Кандидатката за кмет на Русе от ПП/ДБ сключи споразумение с прокуратурата и получи 3 месеца условно с три години изпитателен срок Снимка: Facebook

Кандидатката за кмет на Русе от ПП-ДБ сключи споразумение с прокуратурата и получи 3 месеца условно с три години изпитателен срок

Русенската адвокатка Рена Стефанова, издигната за кандидат кмет на Русе от ПП-ДБ, блъсна жена с колата си и бе осъдена през юни м.г. за причиняване на средна телесна повреда. Тя бе депутат от "Продължаваме промяната" в 47-ото и 48-ото Народно събрание.

В деня на откриването на 47-ия парламент - 13 декември 2021 г., Стефанова блъсна жена с колата си на столично кръстовище. Тя доброволно се отказа от имунитета си и заяви, че ще понесе отговорност, ако вината ѝ се докаже, пише вестник "24 ЧАСА".

В деня на пътния инцидент Стефанова шофирала тойотата си по ул. “Одрин” в София, става ясно от повдигнатото обвинение. На кръстовището с бул. “Тодор Александров” завила наляво в посока центъра. В същото време жена пресичала натоварения булевард. На мястото има и светофар, който обаче пуска едновременно пешеходците и колите. Според прокуратурата Стефанова е бутнала жената по невнимание. Тя паднала на земята и си счупила 12-и гръден прешлен, което според НК е средна телесна повреда. В акта на съда е описано, че Рена Стефанова е нарушила два от членовете на Закона за движение по пътищата - не е била внимателна и предпазлива към пешеходците и е била длъжна да ги пусне да минат.

След като Иван Гешев, тогава все още главен прокурор, поиска имунитета ѝ, Рена Стефанова обясни, че се е движила с колата си зад голям черен джип и в последния момент е видяла пресичащата жена, която закачила със страничната броня. След това я откарала за преглед в болница, въпреки че тя не искала. Стефанова лично се обадила на полицията и дала обяснения.

Рена Стефанова сключи споразумение с прокуратурата за условна присъда от 3 месеца с три години изпитателен срок, а Софийският градски съд одобри наказанието. Книжката ѝ беше отнета за 3 месеца.

Според одобреното споразумение Рена Стефанова ще плати и 1170 лв. разноски по делото.

"Съдът счете, че определеното на обвиняемата наказание „лишаване от свобода“ за срок от три месеца, изпълнението на което на основание чл. 66, ал. 1 от НК се отлага за срок от три години, и „лишаване от право да управлява моторно превозно средство” за срок от три месеца, е съответно на обществената опасност на деянието и дееца и е в съответствие със закона и морала. Определението на съда е окончателно", съобщиха тогава от Софийски градски съд.

В личния си Фейсбук профил депутатката Рена Стефанова сама коментира случилото се след като ѝ поискаха имунитета:

"По повод "новината" за това, че главният прокурор се е занимал с моята скромна персона и бил искал сваляне на имунитета ми като народен представител, се чувствам длъжна да разясня ситуацията, такава каквато е.

Вярно е, че в началото на месец декември при потегляне на ляв завой, движейки се след голям джип, в последния момент забелязах пешеходка, която продължаваше пресичането си. Направих всичко възможно да спра, но за съжаление я закачих с бронята на автомобила си, което доведе до падането ѝ на пътното платно. Веднага отидох при нея и независимо от твърденията ѝ ,че няма оплаквания, настоях да бъде прегледана от лекар и я откарах лично до най-близкото болнично заведение.

Междувременно уведомих полицията за инцидента и двете с пострадалата дадохме обяснения.

При прегледа, за съжаление се установи, че е налице спукване на кост, което ще доведе до затрудняване на движенията на пострадалата повече от 30 дни. Такова увреждане според Наказателния кодекс се квалифицира като средна телесна повреда и предполага образуване на досъдебно производство, каквото беше образувано. Оказах пълно съдействие на полицията и разследващите, като очаквах развитието на производството до неговия естествен завършек, какъвто и да е той.

Излишно е да обяснявам, колко много съжалявам за случилото се, но за съжаление то е факт! Излишно е да обяснявам, също така, че ако при разследването се установи мое виновно поведение ще понеса и съответните последици.

Напълно излишно е да занимавам колегите си в Народното събрание с моя имунитет и още утре ще направя необходимото ,той на бъде свален, защото считам, че така е редно!", писа малко след инцидента Стефанова.

Тя тогава остана народен представител. Депутатите напускат събранието само ако са осъдени окончателно на ефективен затвор, и то за умишлено престъпление.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -20
    22
    един познат
    Всъшност на Рена мечтата е да стане президент. Ама хайде, засега може да се примири и с едно кметско място.
  • 38
    21
    ДБПП гласоподавател
    В Русе за пореден път се СПУСКАТ подобни креатури от "умните глави" в Голямото село! За щастие русенци не са прости хора и пак ще си изберат Бенчо Осеменителя вместо тази нагла и некадърна леля! АЗ няма да гласувам за тази със сигурност!!!
  • 40
    20
    русенец
    От мойто село е жената. От малка си беше баш натегачка. Качи ли се - не слиза, захапе ли - не пуска
  • 47
    19
    От Русе
    Това е ебахти наглото чучоло. Е как са я оправдали и се е спасила от вфективна присъда при нанесена средна телесна повреда. Тоя изрод и поддържащите я политици трябва русенци да го замерят с камъни на предизборните им прояви. Урод кажи как оттърва затвора и кой друг урод те преложи за кмет???????????
  • 0
    18
    Волф
    Инциденти на пътя се случват дори на съвестните шофьори, не знам какъв е бил случаят, но би била огромно подобрение пред некадърника Милков. Той си знае само да слага снимчици от 2х2 метра нов асфалт в паркинг във Възраждане, снимки с микрофони и как младите били виновни, че напускали Русе, защото не били “духовно израснали” и не били патриоти.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари