Ректорът на Софийския университет се извини за скандалната реклама

0
Извиняваме за допуснатата грешка с клипа на телевизия „Алма Матер”, заяви Герджиков
Извиняваме за допуснатата грешка с клипа на телевизия „Алма Матер”, заяви Герджиков

Ректорът на Софийския университет професор Анастас Герджиков се извини за рекламата, която телевизия „Алма Матер” разпространи в социалните мрежи.

Опитът ни да осигурим място за изява на студентите и за предавания, свързани с образование, наука и култура, като развием университетската телевизия, започна с грешка, призна Герджиков, като припомни клипа за студентски кастинг, качен във Фейсбук.

По думите му клипът е предизвикал основателната критика от страна на обществеността и медиите, защото естетиката и посланието му не са съответствали на академичния стил, който обществото очаква от Софийския университет.

Ние приемаме тази справедлива критика и се извиняваме за допуснатата грешка, но между медиите имаше и такива, които не съобразиха, че в този 30-секунден клип, който не е излъчван в ефир, а е предназначен за Фейсбук, критикуват естетика и послания, каквито те самите предлагат на зрителя всекидневно”, коментира проф. Герджиков в словото си по повод празника на СУ, предаде БТА.

За нас тези завишени изисквания означават, че обществото си дава сметка, че университетът е над пошлостта, стремежа към самоцелна слава и несериозното третиране на важните теми, посочи той.

Ректорът отбеляза, че СУ е най-старият и най-голям университет на България, предлагащ най-високо качество на образованието и даващ най-високи научни резултати. Университетът предлага обучение в 120 бакалавърски специалности, над 400 магистърски и близо 200 докторски програми. В него получават образованието си 21 хиляди студенти във всички образователни степени.

В Деня на Свети Климент Охридски (25 ноември) най- старото висше училище - Софийският университет, чества своя празник. Тази година университетът отбелязва 130-ата си годишнина.

Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на тържественото отбелязване на празника. Софийският университет „Св. Климент Охридски се превърна в център на съпротивата срещу отказа от духовност и култура, от образование и просветителство, отбеляза Йотова.  Най-важният урок, който научих тук, е, че свободният човек е търсещият и даващият, а знанието ражда свобода, каза още вицепрезидента. От името на президента тя връчи плакет за цялостната дейност на Софийския университет.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари